Kort Nyt

17.12.22

Trusler fra Nordkorea får Japan til at fordoble forsvarsbudget

Kinas og Nordkoreas opførsel gør, at Japan vil øge budgettet med 2200 milliarder kroner over de næste fem år.
Japans premierminister, Fumio Kishida, oplyste fredag på et pressemøde, at landet skal fordoble sit forsvarsbudget over de næste fem år.
Japans premierminister, Fumio Kishida, oplyste fredag på et pressemøde, at landet skal fordoble sit forsvarsbudget over de næste fem år.

Japan vil over de næste fem år fordoble sit forsvarsbudget og blandt andet købe langdistancemissiler fra USA.

Det oplyser Fumio Kishida, landets premierminister, på et pressemøde fredag ifølge mediet BBC.

Premierministeren nævner blandt andet trusler fra Kina og Nordkorea som bevæggrunde for den markante oprustning.

- Desværre er der tæt på vores land andre lande, som udfører aktiviteter som for eksempel atomoprustning, hurtig militæroprustning og ensidige forsøg på at ændre på status quo med magt.

- I løbet af de næste fem år - for at styrke vores evne til at forsvare os selv - vil vi implementere en oprustning for 43.000 milliarder yen (2200 milliarder kroner, red.), siger han på pressemødet.

Et sådant beløb vil betyde, at Japan lever op til Nato-målsætningen om at bruge to procent af landets bnp på forsvarsområdet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bryder Japans nye forsvarsplan med en lang tradition for pacifisme. Landet har sågar en paragraf i sin forfatning, der gør det ulovligt at føre krig med henblik på at løse internationale uenigheder.

Forfatningen blev dog ændret i 2014 for at gøre landet i stand til at komme sine allierede til undsætning i tilfælde af en invasion.

Kishida beskriver på pressemødet det japanske folk som værende ved "et historisk vendepunkt".

Den japanske regering er bekymret for, at Rusland har sat en ny præcedens for angrebskrig ved at invadere Ukraine. Ifølge Reuters skaber det bekymringer for, at Kina kan finde på at angribe Taiwan, hvilket kan skabe problemer for halvlederindustrien.

Et sådant angreb vil også give Kina øget kontrol med Det Sydkinesiske Hav, som er en vigtig skibsrute for blandt andet olie fra Mellemøsten.

Yoji Koda, en tidligere admiral i det japanske søværn, understreger over for Reuters, at der er tale om en helt ny retning for Japan.

- Hvis det bliver udført efter planen, bliver forsvaret en vaskeægte styrke i verdensklasse, siger han.

Oprustningen vil betyde, at Japan vil have verdens tredjestørste forsvarsbudget. Ifølge det svenske fredsforskningsinstitut Sipri ligger Japan i øjeblikket på niendepladsen.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter