Kort Nyt

02.11.22

Udenrigsminister opnår ikke valg til Folketinget

Fungerende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ikke fået nok stemmer i Sjællands Storkreds til at opnå valg.
Da Socialdemokratiet gik frem ved folketingsvalget tirsdag, var smilene store hos Jeppe Kofod. Men onsdag står det klart, at han ikke opnår valg.
Da Socialdemokratiet gik frem ved folketingsvalget tirsdag, var smilene store hos Jeppe Kofod. Men onsdag står det klart, at han ikke opnår valg.

Alle stemmerne er nu talt op i Sjællands Storkreds, og optællingen viser, at fungerende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ikke får en plads i Folketinget.

Socialdemokratiet har fået syv mandater i storkredsen, men Jeppe Kofods personlige stemmer rækker kun til en plads som nummer otte blandt de socialdemokratiske kandidater.

Jeppe Kofod sad ikke i Folketinget i forvejen. Han blev hentet ind fra EU-Parlamentet for at blive udenrigsminister i Mette Frederiksens regering.

Det er andet valg i træk, at Danmarks udenrigsminister ikke opnår valg. I 2019 røg Anders Samuelsen (LA) ud af Folketinget som udenrigsminister.

De syv socialdemokratiske mandater i Sjælland er i stedet gået til de tre ministre Magnus Heunicke, Kaare Dybvad, Astrid Krag samt Frederik Vad, Kasper Roug, Mette Gjerskov og Rasmus Horn Langhoff.

Jeppe Kofod manglede omkring 650 personlige stemmer for at overhale Rasmus Horn Langhoff.

Fungerende finansminister Nicolai Wammen siger, at han er "ked af at høre", at Kofod ikke blev valgt ind.

- Han er en dygtig og meget engageret udenrigsminister. Jeg havde bestemt håbet, at han var blevet valgt. Derfor gør det selvfølgelig også indtryk på mig på det personlige plan, siger Wammen.

Fra 1998 til 2014 sad Kofod i Folketinget, hvor han var valgt på Bornholm. Her er minister Lea Wermelin den store stemmesluger for Socialdemokratiet nu.

I stedet blev Kofod op til folketingsvalget tirsdag opstillet i Ringstedkredsen. Her fik han 2115 personlige stemmer. Hans samlede stemmeantal blev på 4279.

Fra 2014 og frem til 2019, hvor han blev udenrigsminister, sad Jeppe Kofod i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.

At Kofod ikke er blevet valgt ind, afholder ham ikke fra at fortsætte som udenrigsminister i en eventuel ny regering ledet af Mette Frederiksen. En minister behøver ikke være valgt til Folketinget.

Tilbage i 2020 var Jeppe Kofod i vælten, da en gammel sag blev bragt op igen.

Han måtte for anden gang undskylde for, at han i 2008 som 34-årig havde sex med en dengang 15-årig pige, som han mødte til et arrangement i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).

På det tidspunkt var Kofod folketingsmedlem og sagen medførte, at han måtte opgive en række ordførerskaber i partiet.

I 2021 fik Jeppe Kofod en politisk næse for ikke at dele en vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om danskere tilbageholdt i fangelejre i det nordlige Syrien med Det Udenrigspolitiske Nævn.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter