Kort Nyt

26.12.22

Ukraine kræver Rusland fjernet fra FN's Sikkerhedsråd

Ifølge Ukraines udenrigsminister bør Rusland fratages sin ret til at være medlem af FN.
Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at Ukraine vil opfordre til, at Rusland bliver frataget dets permanente medlemskab af Sikkerhedsrådet. "Vi vil i morgen officielt gøre rede for vores holdning", siger han.
Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at Ukraine vil opfordre til, at Rusland bliver frataget dets permanente medlemskab af Sikkerhedsrådet. "Vi vil i morgen officielt gøre rede for vores holdning", siger han.

Ukraine har mandag meddelt, at det vil fremsætte et krav om, at Rusland bliver ekskluderet som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd.

Det skal ske som en konsekvens af Ruslands ti måneder lange krig mod dets naboland.

Kravet kommer, efter at russiske styrker juledag sendte flere end 40 missiler ind over Ukraine. Desuden hævder Rusland at have forhindret et ukrainsk droneangreb langt inde på russisk territorium.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at Ukraine vil opfordre til, at Rusland bliver frataget dets permanente medlemskab af FN's Sikkerhedsråd.

- Vi vil i morgen officielt gøre rede for vores holdning. Vi har et meget enkelt spørgsmål: Har Rusland overhovedet ret til at være medlem af FN? Vi har et overbevisende og fornuftigt svar: - Nej, det har Rusland ikke.

De fem permanente medlemslande i Sikkerhedsrådet er de sejrende stormagter fra Anden Verdenskrig: USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland.

Rusland siger, at landets styrker nedskød en ukrainsk drone på flyvepladsen Engels, som ligger 600 kilometer inde i Rusland. Det russiske forsvarsministerium siger, at tre mennesker blev dræbt af vragdele fra dronen.

Ifølge Reuters er Engels en af to russiske luftbaser, der huser langdistancebombefly som en del af Ruslands strategiske nukleare styrker

- Den 26. december, cirka klokken 01.35 Moskva-tid, blev et ukrainsk ubemandet luftfartøj skudt ned i lav højde, mens det nærmede sig Engels-militær flyveplads i Saratov-regionen, oplyser det russiske forsvarsministerium.

Det russiske nyhedsmedie Baza skriver med henvisning til lokale beboere, at både luftsirener og en eksplosion kunne høres.

Engels-luftbasen ligger nær byen Saratov omkring 730 kilometer sydøst for den russiske hovedstad, Moskva.

Den 5. december blev basen ramt af det, som ifølge Rusland var et ukrainsk droneangreb mod i alt to russiske luftbaser den dag.

Droneangrebet var en pinlig affære for Moskva. Det rejste ifølge analytikere spørgsmål om, hvorvidt det russiske forsvar havde fejlet, skriver Reuters.

/ritzau/AFP

Kilde: <b

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter