Video

Er parallelsamfundene ved at forsvinde?

22. dec. 2020

Boligminister Kaare Dybvad er inviteret en tur i studiet hos Henrik Dahl og hans halvtomme glas for at diskutere effekten af parallelsamfundspakken. En bred politisk aftale, der blandt andet har strammet reglerne for, hvem der kan få lov at bo i de udsatte boligområder.

Har parallelsamfundspakken gjort det nemmere at integrere indvandrere fra Mellemøsten? Det forsøger Henrik Dahl at blive klogere på sammen med boligminister Kaare Dybvad (S), der er inviteret i studiet til en snak om beskæftigelse, integration og boligsociale forhold. 

Parallelsamfundspakken blev vedtaget under boligminister Ole Birk Olesen (LA) af et bredt flertal i folketinget i 2018. Den politiske aftale handler om at “begrænse boligomåder, som driver væk fra flertalsamfundet og ind i deres egen virkelighed”, som Henrik Dahl formulerer det. Boligområderne, der er omfattet af pakken, er de 56 områder, som har været på enten ghettolisten eller listen over udsatte boligområder, siden man indførte de to i 2010.

“Kriterierne for at komme på listerne er skiftet lidt undervejs, men den liste, som jeg offentliggjorde 1. december, er den korteste, der nogensinde har været. Og det skyldes først og fremmest, at der de sidste to år er sket et meget stort ryk i, hvor mange der beboere i de her 56 boligområder, som er i beskæftigelse,” fortæller Kaare Dybvad.

Ifølge ministeren skyldes succesen på beskæftigelsesfronten først og fremmest, at kommuner og boligorganisationer er begyndt at visitere nye beboere, så dem, der flytter ind i områderne, ikke står uden for arbejdsmarkedet. Og så er mange kommuner begyndt at gøre en meget mere aktiv indsats for, at mennesker i de udsatte boligområder kommer i arbejde. 

Ud over at beskæftigelsen samlet skal være over 40 pct. for beboere i den arbejdsdygtige alder, er der yderligere fire kriterier, der skal være opfyldt, for at et boligområde ikke ender på ghettolisten fx må maks. 2,7 pct. af beboerne være dømt for kriminalitet de seneste to år, og over halvdelen af de voksne beboere skal have en uddannelse ud over grundskolen. Integration og opblødning af parallelsamfund handler nemlig ikke bare om beskæftigelse, er de to politikere enige om. Men er glasset halvt fyldt eller halvt tomt?

Se svaret i Henriks Halvtomme Glas herover.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.