20.10.23

Europæiske og arabiske ledere haster til fredstopmøde i Egypten

Præsidenten for det palæstinensiske selvstyre deltager i topmøde i Kairo. Det er uvist, om Israel og USA gør.
Der har været propalæstinensiske demonstrationer i Kairo, efter at Israel har kastet tusindvis af bomber mod Gazastriben som svar på Hamas' angreb den 7. oktober.
Der har været propalæstinensiske demonstrationer i Kairo, efter at Israel har kastet tusindvis af bomber mod Gazastriben som svar på Hamas' angreb den 7. oktober.

Egypten holder lørdag et hasteindkaldt fredstopmøde med regeringsledere og udenrigsministre fra Europa og flere arabiske lande.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker som følge af den blodige konflikt mellem Israel og Hamas.

Blandt deltagerne ventes at være Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, og præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas.

EU-præsident Charles Michel, EU's udenrigschef, Josep Borrell, og FN's generalsekretær, António Guterres, ventes også at deltage.

Det samme gør flere regeringsledere og udenrigsministre fra EU.

Topmødet, der foregår i den egyptiske hovedstad, Kairo, finder sted, mens Israel ventes at forberede en større offensiv i Gazastriben.

Den israelske hær har ikke bekræftet dens præcise planer.

Torsdag sagde den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, dog til israelske soldater nær Gazas grænse, at de snart ser Gazastriben "indefra".

Det står fredag omkring klokken 16.00 ikke klart, hvordan den præcise gæsteliste ser ud ved lørdagens topmøde i Kairo.

Der er dog ikke umiddelbart deltagere fra Israel og USA på listen.

Udenrigsministeriet i Danmark har tidligt fredag aften oplyst til Ritzau, at Danmark ikke deltager i topmødet.

Den militante palæstinensiske gruppe Hamas gennemførte lørdag den 7. oktober et omfattende overraskelsesangreb i Israel.

Mindst 1400 personer er siden angrebet blevet bekræftet dræbt i Israel.

Israel har svaret på Hamas' angreb ved at kaste tusindvis af bomber mod Gazastriben. Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium er mindst 4137 palæstinensere omkommet i bombardementerne. Størstedelen er civile.

Situationen i den i forvejen sårbare og tætbefolkede Gazastribe er også blevet forværret af, at Israel har opfordret palæstinensere i den nordlige del af området til at drage mod den sydlige del af området.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter