17.09.23

Fem danske vikingeborge optages på Verdensarvsliste

Vadehavet og Kronborg får selskab af ringborge i blandt andet Køge og Hobro på liste over verdensarv.
Ringborgen Fyrkat, der ligger ved Hobro, er søndag blevet tilføjet til Unescos verdensarvsliste sammen med fire andre fæstninger fra vikingetiden. (Arkivfoto).
Ringborgen Fyrkat, der ligger ved Hobro, er søndag blevet tilføjet til Unescos verdensarvsliste sammen med fire andre fæstninger fra vikingetiden. (Arkivfoto).

Unesco har søndag besluttet at optage fem danske ringborge fra vikingetiden på Verdensarvslisten.

Det er sket på en samling i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

Dermed har Danmark nu i alt 12 steder fordelt i hele landet, hvor man kan opleve verdensarv.

Det er blandt andet Vadehavet i Sønderjylland og Kronborg i Helsingør.

De fem ringborge er Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse og Borgring i Køge.

At de nu kan kaldes verdensarv er kæmpestort. Det mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Ringborgene fortæller jo historien om Danmark. Fra vikingetiden og asatro til den kristne tro og Danmark som en samlet nation.

- Der er tale om helt uvurderlig kulturarv. Det bliver nu anerkendt fra allerhøjeste sted som en del af verdenshistorien. Det, synes jeg, er kæmpestort for Danmark, siger ministeren.

Han peger desuden på, at de fem kommuner nu vil kunne se frem til, at flere turister fra både nær og fjern vil kigge forbi.

Unesco er en organisation under FN. Den beskæftiger sig med uddannelse, videnskab og kultur.

Arbejdet med at få vikingefæstningerne på listen over verdensarv har været 16 år undervejs.

Det skyldes blandt andet, at man har måttet ansøge to gange, før det lykkedes. Første gang gik det i vasken, fordi Sverige trak sig fra en fælles ansøgning for fem lande.

Danmark arbejdede derefter videre med sin egen ansøgning.

Kulturministeren har endnu ikke nogen steder i kikkerten, som han mener skal være Danmarks næste bud på en tilføjelse til Verdensarvslisten.

- Der er jo mange steder, der er betydningsfulde. Næste ansøgningsproces begynder lige om lidt, men strækker sig over flere år, så jeg er åben for gode forslag, siger Jakob Engel-Schmidt.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter