15.06.23

Magtfuld polsk leder kræver folkeafstemning om flygtninge

Regeringsparti vil udskrive folkeafstemning om EU-aftale, der vil fordele flygtninge, siger formand.
Polens magtfulde vicepremierminister, Jaroslaw Kaczynski, siger, at hans regering ikke vil være med i en EU-aftale, der skal lette presset på de lande i Sydeuropa, som modtager titusinder af migranter og flygtningen fra Afrika og Mellemøsten. (Arkivfoto).
Polens magtfulde vicepremierminister, Jaroslaw Kaczynski, siger, at hans regering ikke vil være med i en EU-aftale, der skal lette presset på de lande i Sydeuropa, som modtager titusinder af migranter og flygtningen fra Afrika og Mellemøsten. (Arkivfoto).

Polen vil gennemføre en folkeafstemning om en EU-aftale, der vil fordele flygtninge og migranter, som kommer til Europa.

Det siger den magtfulde formand for Polens regerende parti, Jaroslaw Kaczynski.

Den foreløbige aftale blev indgået tidligere på måneden mellem EU's medlemslande. Den vil pålægge lande, som nægter at tage imod flygtninge, at indbetale 20.000 euro per person til en EU-fond. Det svarer til 150.000 kroner.

- Vi vil ikke gå med til det, og det vil den polske nation heller ikke, og dette må blive et spørgsmål ved en folkeafstemning, og vi vil organisere en sådan folkeafstemning, siger Jaroslaw Kaczynski i parlamentet.

Polen stemte sammen med Ungarn imod forslaget, da det blev præsenteret på et ministermøde i EU i sidste uge.

- Det polske folk må give deres mening til kende om dette emne, lyder det fra den nationalkonservative Kaczynski, der regnes som Polens egentlige leder.

Også premierminister Mateusz Morawiecki fordømmer i det polske parlament EU-aftalen.

- Det er ikke en migrantpagt, det er et diktat, som har til formål ændre Europa kulturelt, siger han.

På mødet i sidste uge blev indenrigs- og migrationsministrene fra EU i princippet enige om to ting:

Den ene er en forordning - asylprocedureforordningen. Den handler om at oprette en strømlinet, hurtigere asylbehandling. Den skal bruges til hurtigere at kunne afvise asylansøgere, der kommer fra lande, hvorfra asylansøgere som oftest får afslag.

Den anden forordning handler blandt andet om at sikre en mere ligelig fordeling af asylansøgerne mellem EU-landene. Konkret vil der blive tale om en solidaritetsmekanisme. Den kan iværksættes, når et land er under stærkt pres fra migration. Typisk lande i Sydeuropa. I så fald vil de resterende lande være forpligtet til at hjælpe.

Men Europa-Parlamentet skal først sige god for aftalen, før den kan blive til virkelighed.

Så Polen har indtil videre ikke et konkret grundlag for en folkeafstemning.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter