08.10.23

Røde Kors: Ambulancer bliver angrebet i Israel

Røde Kors transporterer sårede og dræbte, efter at Israel er blevet angrebet af en islamistisk bevægelse.
Hamas-bevægelsen angreb lørdag Israel. Billedet er fra søndag i den israelske by Sderot, hvor en politistation er blevet ødelagt.
Hamas-bevægelsen angreb lørdag Israel. Billedet er fra søndag i den israelske by Sderot, hvor en politistation er blevet ødelagt.

Humanitære organisationer har oplevet at få deres ambulancer angrebet, efter at Israel blev angrebet af Hamas-bevægelsen lørdag morgen.

Det fortæller Bjarke Skaaning, der er katastrofechef i Dansk Røde Kors.

- Vi har ambulancer, som er blevet blevet angrebet af militante på begge sider.

- Og det er selvfølgelig dybt tragisk, at de regler som gælder i en krigssituation, nemlig at sundhedspersonalet skal have lov til at komme frem, at Røde Kors-systemet beskytter, ikke bliver overholdt, siger han.

Den islamistiske Hamas-bevægelse fra Gaza angreb Israel med raketter og trængte ind i flere israelske byer nær den palæstinensiske enklave.

Søndag eftermiddag har den israelske regering ifølge nyhedsbureauet AFP opjusteret antallet af døde til over 600.

Bjarke Skanning har boet og arbejdet i Mellemøsten i ti år og befinder sig i øjeblikket i Danmark og følger situationen.

- Røde Kors bidrager på begge sider af konflikten. Så i Israel er det vores partnere og israelske Røde Davidsstjerne, der kører ambulancer.

- De har haft rigtig travlt de sidste mange timer med at transportere folk, som er kommet til skade, er såret, eller som er blevet dræbt, til hospitaler og klinikker væk fra området. Og det gør de selvfølgelig, uanset hvem man er, siger Bjarke Skaaning.

Røde Kors' søsterorganisation, Røde Halvmåne, er til stede i Gaza og på Vestbredden, mens Røde Davidsstjerne er i israelsk kontrollerede områder - helt ned til grænsen til Gaza - samt i Jerusalem og de byer, som har været ramt af kampe siden lørdag, fortæller han.

Forventningen er, at situationen bliver værre de næste døgn.

- Sammen med vores lokale partnere kigger vi på, hvad vi kan hjælpe med nu og her, men også hvilke behov, der bliver på den lange bane.

- Men de siger, at de har en forventning om, at man kigger i en længere og mere voldelig konflikt, end man har set tidligere, siger Bjarke Skaaning.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde lørdag, at dette er en rigtig krig, som nu er i gang. Han tilbød oppositionen i Israel at træde ind i en samlingsregering.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter