20.06.23

Regeringen peger på Vestager til ny toppost i EU-bank

Margrethe Vestager er indstillet til toppost i Den Europæiske Investeringsbank, fortæller hun til medier.
Den danske regering har indstillet Margrethe Vestager som kandidat til posten som formand for Den Europæiske Investeringsbank (EIB). (ARKIVFOTO).
Den danske regering har indstillet Margrethe Vestager som kandidat til posten som formand for Den Europæiske Investeringsbank (EIB). (ARKIVFOTO).

Den danske regering har indstillet Margrethe Vestager som kandidat til posten som formand for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Det bekræfter Margrethe Vestager over for Jyllands-Posten og Financial Times.

- Jeg er glad for, at regeringen har peget på mig med henblik på at blive vurderet som mulig kandidat til formand for Den Europæiske Investeringsbank, siger hun til mediet.

Den danske konkurrencekommissær i EU siger, at hun afventer bankens godkendelsesprocedurer og ikke har yderligere at tilføje på nuværende tidspunkt.

Den Europæiske Investeringsbank finansierer projekter, som hjælper med at nå EU-mål både inden- og udenfor EU.

Den nuværende formand er tyske Werner Hoyer, der har siddet på posten siden 2012. Ifølge Jyllands-Posten udløber hans periode i december i år.

Kandidatfeltet til posten inkluderer blandt andre Italiens tidligere finansminister Daniele Franco og to af investeringsbankens nuværende næstformand - polske Teresa Czerwinska og svenske Thomas Östros, skriver avisen.

Hvis Margrethe Vestager bliver godkendt af banken i den første del af processen, ventes hun at tage orlov fra sin rolle som EU-kommissær, skriver Jyllands-Posten.

Hvis hun får jobbet, stopper hun som EU-kommissær.

Margrethe Vestager har siden 2019 været ledende næstformand for Kommissionen med ansvar for et Europa, der er klar til den digitale tidsalder og konkurrence.

Det er hun frem til efteråret 2024.

Inden Margrethe Vestager gjorde karriere i EU, beskæftigede hun sig med dansk politik. Her besad hun flere ministerposter. Blandt andet var hun kirkeminister og undervisningsminister under statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

I 2011 blev hun økonomi- og indenrigsminister, da Helle Thorning-Schmidt (S) skulle forhandle en ny regering på plads.

Den post forlod hun i 2014 for at blive konkurrencekommissær. Her gjorde hun sig bemærket ved at hive techgiganter som Google, Apple og Amazon for EU-Domstolen.

Ritzau forsøger at indhente en kommentar fra Statsministeriet om indstillingen. Det har indtil videre ikke været muligt.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter