16.08.23

Regeringen vil ligestille bloddonation for homoseksuelle mænd

Forbehold for bloddonation fra homoseksuelle mænd skal fjernes, skriver ordførere fra regeringen i Altinget.
Siden 2020 har homoseksuelle mænd kunne donere blod i Danmark, hvis de ikke har haft sex med en anden mand inden for fire måneder før donationen. (Arkivfoto).
Siden 2020 har homoseksuelle mænd kunne donere blod i Danmark, hvis de ikke har haft sex med en anden mand inden for fire måneder før donationen. (Arkivfoto).

Homoseksuelle mænd i Danmark skal kunne donere blod på lige fod med andre.

Sådan lyder budskabet i et indlæg i Altinget af ordførere fra de tre regeringspartier.

Indlægget er underskrevet af sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), ligestillingsordfører Linea Søgaard-Lidell (V) og politisk ordfører Monika Rubin (M).

- Derfor er det også vores klare forventning, at vi meget snart kan sætte en stopper for mange års diskrimination af homoseksuelle bloddonorer i Danmark og dermed ikke længere udelukker mennesker fra at give blod på baggrund af deres seksualitet, skriver ordførerne i Altinget.

Videre i indlægget lyder det også, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) har "samme holdning" og har derfor bedt Styrelsen for Patientsikkerhed se på, hvordan reglerne kan lempes.

I dag kan homoseksuelle mænd kun donere blod, hvis de ikke har haft sex med en anden mand inden for fire måneder før donationen.

De regler trådte i kraft i 2020.

Indtil da var det slet ikke tilladt for homoseksuelle at donere blod. Forbuddet blev vedtaget i 1988 under aids-epidemien.

De gamle regler blev indført med baggrund i, at homoseksuelle mænd ifølge Sundhedsstyrelsen har en statistisk større risiko for hiv, skriver Altinget.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter