Artikel

04.08.23

Journalistforbundet: Jo, det handler om ytringsfrihed

Retten til blasfemi er en del af vores demokratiske spilleregler, siger Dansk Journalistforbunds næstformand og advarer regeringen mod en farlig glidebane. Brancheforeningen Danske Medier mener derimod ikke rigtig noget.
Allan Secher Boye Thulstrup er næstformand for Dansk Journalistforbund siden 2020. (Foto: Benita Marcussen/DJ)
Allan Secher Boye Thulstrup er næstformand for Dansk Journalistforbund siden 2020. (Foto: Benita Marcussen/DJ)

Danskerne bliver ikke ramt på ytringsfriheden, når regeringen får indført regler imod at brænde koraner. Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun torsdag forholdt sig til korankrisen. Tidligere har også hendes partifælle Per Husted afvist over for Kontrast, at koranbrænding havde noget med ytringsfriheden at gøre. 

Men i Dansk Journalistforbund ser de anderledes på sagen: 

“Jeg synes selvfølgelig ikke, at det er nogen god idé at rende rundt og brænde koraner af. Det vil jeg godt tage afstand fra. Men hvis folk mener, at det er det, som de har behov for at gøre, så er det, som det er. Det synes jeg er en del af de demokratiske spilleregler, som vi er enige om, at vi har her i landet,” siger næstformand Allan Secher Boye Thulstrup til Kontrast. 

Næstformanden tager forbehold for, at vi endnu ikke kender den præcise udformning af de kommende regler.

“Men det er selvfølgelig vores udgangspunkt, at begrænsning af ytringsfrihed er den helt forkerte vej at gå. Så det virker ikke, som om regeringen er på rette spor her,” siger Thulstrup. 

Blasfemiparagraffen stod ikke i vejen for journalistisk arbejde i Danmark, inden den blev afskaffet i 2017. Alligevel er det værd at holde fast i friheden til at forhåne hellige bøger, mener Allan Secher Boye Thulstrup. Det handler også om frygten for, hvad der kan blive det næste.

“Jeg er bange for, hvis der kommer nogen fra et andet land og siger, at nu er der noget andet, de vil have forbudt – skal vi så også overveje det? Er det vores nye nationale strategi, at vi bliver truet til at forbyde ting? For så synes jeg, at vi er ude på en glidebane,” siger Thulstrup.

Arbejdsgiverne i Danske Medier støttede ligeledes lovændringen i 2017 med budskabet om, at paragraffen “principielt begrænser den grundlovssikrede ytringsfrihed”, som det fremgik af et høringssvar fra 2015. 

Men i modsætning til Dansk Journalistforbund ønsker Danske Medier på nuværende tidspunkt ikke at bekræfte, at de holder fast i de principielle overvejelser. 

“Som organisation tager vi ikke stilling, før vi ser det konkrete lovforslag,” skriver Danske Mediers administrerende direktør, Mads Brandstrup, til Kontrast og henviser til, at en række medier har taget stilling til sagen på deres egne vegne.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter