Efter de seneste ugers koranafbrændinger i Danmark og Sverige annoncerede regeringen mandag, at den vil indføre en lov, der skal dæmme op for afbrændinger med fokus på at undgå demonstrationer foran ambassader.
Men i Socialdemokratiet er der nogle, som gerne vil gå endnu videre end bøgerne. Det viser sig, da Kontrast kontakter nogle af regeringspartiets menige politikere for at høre om deres holdning til projektet.
“Jeg tror ikke, at dem, der har siddet og lavet vores Grundlov i 1849, havde fantasi til at forestille sig, at der var nogen, der kunne finde på at brænde koraner af. Jeg kan simpelthen ikke se idéen i, at man skal svine andres bøger til,” siger den socialdemokratiske MF Per Husted, der også er næstformand for Folketingets Udenrigsudvalg.
Skal satiretegninger af Muhammed også være ulovlige?
“Hvis der er et formål med det, så synes jeg ikke, at det skal være ulovligt. Så er det en del af kommunikationen,” understreger Husted.
Men hvem bestemmer, om der er et formål med det?
“Det skal nogen, som er klogere end mig, vurdere – juridisk og moralsk og etisk. Det synes jeg simpelthen er svært. Der er ikke en facitliste.”
Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er det forkert at sammenligne den nuværende situation med Muhammedkrisen i 2005-2006, som ifølge Løkke handlede om pressefrihed og dansk satiretradition. Men Per Husted mener ikke, at man kan skelne så hårdt mellem Muhammedtegninger og koranafbrændinger.
Så formålsløse satiretegninger af profeten Muhammed kunne man godt tage at ulovliggøre?
“Ja. Hvis det eneste formål er at krænke andres værdier,” siger Husted.
Per Husted er også uenig med sin egen retsordfører, Bjørn Brandenborg, der tog plads på den modsatte fløj i spørgsmålet ved at understrege i et debatindlæg, at ytringsfrihed skal stå over religion, men som netop har trukket i land på spørgsmålet begrundet i sikkerhedshensyn. Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, står bag regeringen, men nævnte mandag i P1 Debat, at han har en forståelse for kritikken af regeringens udspil.
Per Husted er mere positivt indstillet for at få den blasfemiparagraf igen, som blev afskaffet imod Socialdemokratiets vilje i 2017. Han mener “overhovedet ikke”, at der skulle være tale om en begrænsning af ytringsfriheden.
Hvad er ytringsfrihed for dig, Per Husted?
”Det er, at vi alle kan komme til orde med det, vi gerne vil. Og jeg vil faktisk gerne sætte spørgsmålstegn ved om pressen er med til at sikre ytringsfrihed,” siger Husted og fortsætter med at give et eksempel fra sin hjemstavn:
“I Nordjylland har vi nærmest monopollignende tilstande omkring den skrevne presse. Man kan nemlig næsten ikke få læserbreve i Nordjyske, uden at det er inden for betalingsmuren. Dét er faktisk på en eller anden måde en begrænsning af ytringsfriheden.”
Kontrast har også kontaktet MF Frederik Vad, der tidligere har tilhørt den del af Socialdemokratiet, som var imod blasfemiparagraffen, og som ønskede at introducere obligatorisk undervisning i Muhammedkrisen i folkeskolen.
Det seneste halve år har Vad forsvaret Socialdemokratiets fastlagte linje, men mandag lagde han et billede af Salman Rushdie, forfatteren bag De sataniske vers, på Instagram. Kontrast ville gerne spørge den unge folketingsmand, hvilken betydning man skal lægge i det.
“Jeg ønsker ikke at sige noget uden for egne fire vægge i øjeblikket,” svarer Frederik Vad.