Artikel

29.06.22

Lars Olsen: Det er forfriskende og tiltrængt, at Inger Støjberg sætter strøm til debatten om storby og provins

Socialdemokratiet er blevet bange for sin egen skygge, og derfor kan Inger Støjberg få held til at sætte sig på diskussionen om det skæve forhold mellem storbyerne og det brede land, mener forfatter Lars Olsen.

“Hvis Inger Støjberg spiller sine kort rigtigt, så har hendes projekt et stort potentiale, for temaet om sammenhængen mellem land og by har langt mere dynamik og energi i sig, end mange i hovedstaden er klar over,”. Det mener forfatter, journalist og mangeårig iagttager af Socialdemokratiet Lars Olsen til Kontrast.

For Lars Olsen er spørgsmålet om centralisering et af de vigtigste politiske spørgsmål, og gennem årene har han skrevet flere bøger, essays og kronikker, der berører emnet. Senest har han i Altinget forudsagt, at det store spørgsmål i dansk politik over de kommende måneder bliver, hvad man vil gøre for dem, der bor uden for storbyerne.

Modsat Lars Olsens vurdering af Støjbergs politiske projekt, har der også i Altinget lydt hård kritik. I Altinget har ikke mindre end to redaktører kritiseret Støjbergs projekt for henholdsvis at være snik-snak, og at det mangler et reelt selling-point.

Men når medier med redaktioner i de større byer affærdiger Støjbergs projekt som snik-snak, er det udtryk for, at de ikke forstår, hvor vigtigt temaet er for mange danskere, mener Lars Olsen:

“Temaet var et vigtigt bagtæppe for Dansk Folkepartis store sejr i 2015 men også for Socialdemokratiet i 2019. I 2015 kunne mange i storbyerne slet ikke forstå det, så der sendte hovedstadsmedierne deres reportere til Sønderjylland for at snakke med de her mærkelige mennesker, der havde stemt Dansk Folkeparti. Men de kan stadig ikke forstå det i dag,” siger han.

Hvorfor ikke?

“Vi har fået en hovedstad, der er blevet aparte i forhold til resten af landet. For nogle år siden var det whiskybæltet, der levede isoleret fra resten af Danmark og havde deres egne opfattelser af tingene. Men det har også spredt sig til meget af København og Frederiksberg, hvor dem som sætter dagsordenerne bor og lever i deres egne miljøer uden forståelse for, hvad man går op i andre steder i landet.” 

Så er det ligefrem godt, at Inger Støjberg har startet et parti med det emne som omdrejningspunkt?

“Jeg vil sige, at det er forfriskende og tiltrængt, at Inger Støjberg sætter strøm til diskussionen om forholdet mellem storbyerne og det brede land, men det kræver, at det følges op af konkrete politiske forslag, hvis det skal rykke noget” siger han og vurderer, at Socialdemokratiet kan tabe på at overlade diskussionen til Inger Støjberg:

“Socialdemokratiet har haft et stærkt brand på det område. I 2019 havde de et hav af gode politiske forslag, der skulle gøre op med centraliseringen, og Kaare Dybvad (Udlændinge- og integrationsminister, red.) var en kapacitet i sig selv til at få dagsordenen ind i den politiske verden.

Men hvis Inger Støjberg lykkes med at skabe fortællingen om, at Socialdemokratiet ikke fik gjort nok, og nu har droppet det projekt igen, så kan hun overtage dagsordenen, og så kan blå blok vinde valget.”

Fordi hun vil kunne trække stemmer over midten?

“Netop. For Socialdemokratiet sad på dagsordenen fra 2019 til 2021, men nu orienterer Mette Frederiksen sig mere mod storbyvælgerne. Socialdemokratiet er blevet bange for sin egen skygge.”

Kaare Dybvad var en af de ideologiske arkitekter bag Socialdemokratiets oprindelige strategi med at fokusere på centraliseringens skadesvirkninger. I kraft af sit forfatterskab med bøgerne “Udkantsmyten” og “De lærdes tyranni” i årene forud for valget i 2019 og i kraft af rollen som først Boligminister og senere tillige Indenrigsminister efter valget, var ham ned til at levere vægtige argumenter til Socialdemokratiets valgkamp.

I 2022 blev Kaare Dybvad forfremmet til Udlændinge- og integrationsminister og forlod dermed posten som Indenrigs- og boligminister. Imidlertid opfatter Lars Olsen den forfremmelse som  endnu et eksempel på, at Socialdemokratiet har skiftet strategi.

“Mette Frederiksen sætter ham til at lave noget andet arbejde ved at forfremme ham væk fra Indenrigs- og boligministeriet. Min tolkning er, at hun ikke lytter ligeså meget til ham længere, som hun gjorde for bare et år siden,” siger Lars Olsen.

Men synes du, det er et problem, at Socialdemokratiet ikke tillægger det brede land samme vægt som tidligere?

“Ja, det synes jeg. Det er helt afgørende for Socialdemokratiet at fastholde 2019-strategien. For det var den strategi, der flyttede de afgørende vælgere over midten fra Dansk Folkeparti, Venstre og sofavælgerne. Socialdemokratiet lykkedes i 2019 med at være en stemme for dem, der følte sig tilsidesat, fordi de velstillede i storbyerne ikke interesserede sig for den brede befolkning.”

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter