Artikel

17.11.22

Mads Lundby Hansen: Borgerlige skal gå i kødet på socialdemokratismen

Kontrastprisen: CEPOS’ vicedirektør og cheføkonom er nomineret for sin indsats for økonomiske dyder i en offentlighed præget af en rød velfærdsdagsorden.
Mads Lundby Hansen (født 1969) er vicedirektør for CEPOS siden 2005 og uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han har tidligere arbejdet for Venstre og Finansministeriet og i øvrigt undervist på KU. (Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix)
Mads Lundby Hansen (født 1969) er vicedirektør for CEPOS siden 2005 og uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han har tidligere arbejdet for Venstre og Finansministeriet og i øvrigt undervist på KU. (Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix)

13. januar 2023 skal Kontrastprisen overrækkes til den eller dem, der har stået for indeværende års største bidrag til det borgerlige Danmark. Dette er anden artikel i en interviewserie, hvor vi møder de seks nominerede. 

Mads Lundby Hansen er blevet indstillet til Kontrastprisen af flere læsere, blandt andet med begrundelsen at han er “et korrektiv i den offentlige debat”. CEPOS-vicedirektøren er da også blandt Danmarks mest citerede økonomer – han er foreløbig citeret 1199 gange 2022 ifølge Infomedia. 

Mads Lundby Hansen, hvad driver dig egentlig?

“Det er simpelthen mit borgerlige instinkt. Jeg brænder for den borgerlige idé om, at familien og den enkelte skal fylde meget mere frem for velfærdsstaten, politikerne og embedsmænd. Og så er jeg også drevet af at gendrive myter og at gå op imod en venstreorienteret bias i meningsdannelsen i Danmark.“

Kontrast har mødt CEPOS-vicedirektøren for at tale om borgerlighedens kår lige nu. Det går ikke godt, mener han. 

“Det, vi betegner som den borgerlige blok, står jo historisk dårligt, når man fraregner Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne,“ siger Mads Lundby Hansen.

Udfaldet af valget er ifølge ham særlig slemt, fordi 2022 ellers har haft økonomien på dagsordenen, hvor de borgerlige burde have forspringet. 

Ellemann opgav kampen
Mens mange forbinder den borgerlige tilbagegang med Søren Pape Poulsen og Konservative, hæfter CEPOS-vicedirektøren sig mere ved Venstre. Når han som økonom sammenligner Venstre og Socialdemokratiets valgoplæg, kalder han forskellene “minimale”.

“Lige før valget går Venstre ud og omfavner Arne-pensionen og bankskatten. Det er næsten, som om man fjerner de sidste sten på vejen for at indgå i en regering. Nu har jeg selv arbejdet for Venstre i mange år og været med i mange valgkampe. Jeg har ikke oplevet en valgkamp, hvor Venstre har kritiseret Socialdemokratiet så lidt som i denne.”

Så du mener, at Venstre opgav kampen og håbede på en midterregering?

“Det må være klart for enhver, at man opgav kampen, og det kunne se ud, som om man holdt døren åben for en SV-regering. Hvis du kigger på Jakob Ellemann-Jensens udspil gennem valgperioden, så kom de lidt vovede forslag som for eksempel sænkelsen af dimittenddagpengene, få dage før Mette Frederiksen kom med et lignende udspil. Alle vidste, at hun kom med udspillet, så det var totalt ufarligt for Ellemann at foreslå.”

I den forbindelse mener Mads Lundby Hansen også, modsat de fleste kommentatorer, at minksagen burde have fyldt mere i valgkampen. Her var der unægtelig forskel på regeringen og oppositionen, og det kort skulle de blå statsministerkandidater have spillet mere og bedre: 

“Det er jo borgerligt hjerteblod, at der i en retsstat skal være hjemmel, når der sker indgreb i borgernes og virksomhedernes rettigheder,” siger han.

De borgerlige skal udfordre mere
Efter en dårligt 2022 savner Mads Lundby Hansen, at de borgerlige ranker ryggen. De skal være stolte af at være borgerlige.

“Jeg mener, at det borgerlige Danmark har begået en kæmpe fejl ved at acceptere det socialdemokratiske begreb om offentlig velfærd, hvor man siger, at offentlig velfærd er lig med offentligt forbrug. Jamen så vinder Socialdemokratiet! De kan jo altid levere flere offentlige udgifter end de borgerlige. Og så leverer de jo også mere velfærd, ud fra denne tankegang vel at mærke.”

Derfor skal målet være at omdefinere velfærdsbegrebet i borgerlig retning, siger Mads Lundby Hansen.

“Selvfølgelig er der noget, der er offentlig velfærd, gode hospitaler og så videre, men der er også familievelfærd. Det handler om, at familierne får mere overskud i hverdagen, og her kan vi levere meget mere. Skattelettelser vil give familierne et bedre husholdningsbudget og dermed frihed og rammer til en bedre dagligdag.”

Derudover savner Mads Lundby Hansen en ‘borgerlig infrastruktur’, der kan modsvare den socialdemokratiske valgmaskine. Det er den, som sikrer, at ethvert udspil automatisk udløser pressemeddelelser fra andre politiske aktører.

“Når Mette Frederiksen fremlægger et initiativ, går der ikke lang tid, før fagforeninger går ud og roser udspillet. Når de konservative blev udfordret på deres politik, var der ikke andre end CEPOS til at forsvare den. Det var også noget af det, der gjorde, at valget gik, som det gik,” konstaterer han.

Fat mod som Fogh
Men det kræver mod at udfordre debattens præmisser. Det mangler Jakob Ellemann-Jensen ifølge Mads Lundby Hansen. Til gengæld fremhæver han Anders Fogh Rasmussen som statsminister og Venstre-formand. 

“Fogh gik i 2001 simpelthen til valg på, at der skulle være en behandlingsgaranti. Og hvis det offentlige ikke kunne leve op til det, så kunne man sågar tage pengene med til et udenlandsk privathospital,” siger han. 

Anders Fogh Rasmussen stod også på andre punkter for et opgør med socialdemokratismen, uanset at hans eftermæle blev som en midterpolitiker, mener Mads Lundby Hansen. 

“Fogh etablerede et skattestop, der i den grad udfordrede den socialdemokratiske tankegang om at man da altid kunne dreje lidt på afgifterne, når man manglede nogle millioner. Og han fik gennemført en stærk skattereform i 2009, ligesom han gennemførte den store pensionsreform, der sikrede holdbarheden på de offentlige finanser.”

Men de borgerlige gik jo også til valg i 2022 på flere frie valg? 

“Det, vi har brug for, er et reelt frit valg mellem det offentlige og det private, hvor man kan tage pengene med sig. Derfor er det enormt vigtigt, at de borgerlige har modet med, når vi diskuterer de her ting. De skal turde tale om, at de offentlige velfærdsmonopoler skal nedbrydes med private alternativer.

Bedre fat i værdierne
Endelig savner Mads Lundby Hansen, at de borgerlige går langt mere ind på værdidagsordenen.

“Vi er bedre end venstrefløjen, når det kommer til økonomiske og rationelle argumenter. Men vi skal blive bedre til de moralske argumenter og det kulturelle.”

Hvor kunne det være? 

“Folkeskolen er enorm vigtig og kan forbedres, så børnene lærer mere. Og i den forbindelse er det også vigtigt med prioritering af fag som historie og kristendomskundskab. Jeg er kommet til den overbevisning, at det er vigtigt, at det borgerlige Danmark også dækker over andet end økonomisk rationalitet.”

Værdier såsom kristendom og kultur er også begyndt at fylde mere for Mads Lundby Hansen selv, der selv er begyndt at gå i kirke hver søndag. Det betyder dog ikke, at han personligt vil folde sig ud i værdidebatten. 

“Nej, man kommer ikke til at se mig gå ind i den dagsorden i medierne. Jeg er økonom. Men jeg ser gerne andre borgerlige løfte opgaven.”

Læs også indlægget om den første af de seks nominerede til Kontrastprisen: 
Henrik Dahl: Lad de røde stå alene med deres dårlige idéer

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter