Artikel

16.11.22

Henrik Dahl: Lad de røde stå alene med deres dårlige idéer

Kontrastprisen: Folketingsmedlem og forfatter Henrik Dahl er blandt de nominerede til Kontrastprisen. Det er navnlig begrundet i hans seneste bog, ‘Ved voksenbordet’.
Henrik Dahl (født 1960) er folketingsmedlem for Liberal Alliance siden 2015. Han er uddannet sociolog på KU, har ph.d. fra CBS og MA i kommunikation fra University of Pennsylvania. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Henrik Dahl (født 1960) er folketingsmedlem for Liberal Alliance siden 2015. Han er uddannet sociolog på KU, har ph.d. fra CBS og MA i kommunikation fra University of Pennsylvania. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

13. januar 2023 skal Kontrastprisen overrækkes til den eller dem, der har stået for indeværende års største bidrag til det borgerlige Danmark. Dette er første artikel i en interviewserie, hvor vi møder de seks nominerede. 

Henrik Dahl, synes du, at 2022 var et godt år for det borgerlige Danmark? 

“Det synes jeg ikke. Der har lige været valg, og uanset hvordan man vender og drejer det, så har det været et rigtigt dårligt valg. Selvom det er gået frem for LA, så er det ikke godt frem for det borgerlige Danmark. Ja, hvad skal jeg sige – altså VKO har jo 38 mandater. Der ligger et kæmpestort arbejde med at blive så troværdige, at et flertal af danskerne vil stemme på os.”

Henrik Dahl bidrager selv både som folketingsmedlem for Liberal Alliance og som forfatter og liberal tænker. Han beskriver selv partiet som et band, han er med i, og sin forfattervirksomhed som den solokarriere, han heldigvis godt kan køre på sidelinjen. 

Det er sagt med glimt i øjet, men også for at understrege, at de konkrete anbefalinger i Ved voksenbordet ikke er noget, der skal læses som et udspil fra LA. 

Bogen er mere ment som en analyse og en kritik af den linje, der snart i mange år har været lagt af blå blok under Venstres ideologiske lederskab. Ved voksenbordet er et opgør med ‘Hjort-doktrinen’. Her er der tale om den tilgang, hvor højrefløjen går til valg på at være lidt mere ansvarlige forvaltere af velfærdsstaten end de røde.

“For det første er der en enormt mærkelig tendens til nulstilling i politik. Socialdemokraterne har en ørkenvandring, som gør, at Nyrup og Lykketoft til sidst accepterer den ansvarlige økonomiske politik. Så accepterer Fogh velfærdsstaten, så er den nulstillet. Så accepterer Socialdemokratiet den stramme udlændingepolitik, så er den også nulstillet. Og politik sander jo til på den måde.”

“For det andet har du en forligskultur med vetoret over for forandringer. Hvis du har tilstrækkeligt mange store forlig med tilstrækkeligt mange deltagere, så har alle vetoret over alt, og det er der, vi er i dag.“

Hjorts doktrin gav intellektuel stagnation
I sin bog forklarer Henrik Dahl blandt andet politikernes ønske om de brede forlig med ønsket om at få lov til at lave “door step”-interviews. Men dermed tager de medejerskab over dårlige reformer, der i det store hele trækker i den forkerte retning, mener Henrik Dahl og fremhæver navnlig den sidste store folkeskolereform. 

“Hvad end det er kultur- eller undervisningsreformer, så synes jeg, at man skal overlade de rødes fiaskoer lidt mere til dem selv. Derefter må de selv forklare, hvorfor folkeskolereformen er en god ide. Vi har altid i LA fået en stor fordel ud af, at vi ikke har behøvet at forklare den,” siger han og fortsætter:

“Nu kommer der så en undersøgelse, der viser, at den enkelte årsag, der forklarer mest mistrivsel, det er kaos i timerne. Det vil med andre ord sige, at folkeskolereformen er en mistrivselsgenererende reform. Og der står man jo bare stærkere udenfor.”

Ud over at de borgerlige mister politisk spillerum ved at lade sig lokke af at “sidde med ved voksenbordet”, har de mange brede forlig ifølge Dahl også en anden konsekvens, der er lige så alvorlig: 

“Hvis du skærer det helt ind til benet, så har der jo været en eller anden form for intellektuel stagnation i de blå rækker, som gør, at man ankommer til de røde synspunkter med 20 års forsinkelse. Det at være borgerlig skal være at anvise en anden retning. Og det er det, jeg prøver at gøre mig til talsmand for.” 

Hvad er så din opfordring til de borgerlige, som skal ind og forhandle med statsminister Mette Frederiksen? 

“Jeg synes, at vi skal sige ja til at samarbejde med en rød regering, der hvor det giver mening. Jeg er glad for, at vi har et forsvarsforlig, som er bredt forankret, fordi det berører vores nationale sikkerhed. Og jeg synes, der er en masse miljøregulering og klimalovgivning, som er godt tjent med at være bredt forankret. Men jeg synes, at vi skal gøre op med, at man som borgerlig skal stå på mål for alle mulige fikse røde idéer.”

Gensyn med Henning Fonsmark
Henrik Dahl lægger ikke skjul på, at Henning Fonsmarks Historien om den danske utopi fra 1990 var en inspiration til Ved voksenbordet. I dag er den blandt andet berømt, fordi idéen om “velfærdskoalitionen” her bliver formet. Fonsmark problematiserer, at flertallet af deltagerne i demokratiet på den ene eller anden måde lever af det offentlige. 

Da du skrev din bog, var der så noget nyt, som gik op for dig?

“Der ligger altid nogle overraskelser, når man sådan går i gang med at skrive en bog. Under arbejdet med min egen bog læste jeg Fonsmark for anden gang, og her fandt jeg nu interesse for det historiske blik på tiden efter 2. verdenskrig. De etablerede partier er i fællesskab kommet i lav kurs efter besættelsen og samarbejdspolitikken. Frihedsrådet står rigtig stærkt i de år. Men de etablerede partier synes, at rådet udgør nogle mistænkelige komponenter af kommunister og højrenationale. Og derfor skal man så have udmanøvreret Frihedsrådet ved at udforme den her idé om det forpligtende samarbejde hen over midten,” siger Henrik Dahl og konkluderer: 

“Det er altså en ny norm, der skal genetablere magtpartiernes legitimitet. Jeg indså, at det var utrolig relevant for at forstå den debat, vi har nu om samarbejde hen over midten, og hvor den norm egentlig er kommet fra.”

Læs mere om Kontrastprisen her.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter