Artikel

23.02.23

Ny feministisk P3-redaktør vil ændre verden – bestyrelsesmedlem i DR tager nu sagen op

Aktivistiske udtalelser fra ny P3-chef er rystende, mener Katrine Winkel Holm, der er medlem af DR’s bestyrelse. Isabella Hindkjærs udmeldinger kræver en forklaring, siger hun til Kontrast.
Isabella Hindkjær tiltræder sin nye stilling i P3 1. marts. Hun har tidligere været haft en ledende rolle i Aller Media og især Femina. Tidligere var hun redaktør på ungdomsmediet VICE. (Foto: Agnete Schlichtkrull / DR Presse)
Isabella Hindkjær tiltræder sin nye stilling i P3 1. marts. Hun har tidligere været haft en ledende rolle i Aller Media og især Femina. Tidligere var hun redaktør på ungdomsmediet VICE. (Foto: Agnete Schlichtkrull / DR Presse)

Danmarks Radio er ved lov bundet til at sikre alsidighed i sine tv- og radioudsendelser. Derfor var det også en opsigtsvækkende udmelding, P3’s nye redaktionschef Isabella Hindkjær kom med, da hun var gæst i Clements radioprogram Akkurat. Her udtalte hun nemlig, at tiden er løbet fra, at medier først præsenterer det ene og så det andet synspunkt, og derved er objektive.

”Den tid er slut. Vi kan ikke gemme os bag den opfattelse af objektivitet. Vi er nødt til at melde os ind, og vi er nødt til at sige at der er nogle store sandheder, hvor vi som institutioner bærer et ansvar for at ændre verden,” sagde Isabella Hindkjær. 

Det fik prompte Clement Kjærsgaard til at spørge, om det også gælder for en skatteyderbetalt institution som DR og ikke kun et privat medie som Femina, som Isabella Hindkjær indtil for nylig har været chefredaktør på. Til det spørgsmål svarer Hindkjær utvetydigt ja og understreger, at P3 også skal være aktivistisk:

”Ja, det mener jeg. Tag for eksempel trivselskrisen for unges helbred. Der har P3 lige lanceret ’P3-missionen’, som handler om at tage det emne op på de unges præmisser, hvor det normalt er voksne, der taler hen over hovedet på de unge. Det er jo også en form for aktivisme.”

Bestyrelsesmedlem: Dybt bekymrende udtalelser

Kontrast har rettet henvendelse til bestyrelsesmedlem i Danmarks Radio Katrine Winkel Holm for at høre, hvad hun mener:

”Det er rystende at høre hendes udtalelser. DR er forpligtet på at være alsidig og objektiv, og så vil hun være aktivistisk. Det er dybt bekymrende,” siger Katrine Winkel Holm.

Isabella Hindkjær er i forvejen kendt for at være feminist med stort F, som hun selv har udtalt tidligere. I et interview med LIXEN, der er skolebladet for SDU’s journaliststuderende, udtalte hun i 2021, at hun ”vil skubbe til grænserne for journalistik.”

Stor indflydelse på meninger 

Den tilgang til journalistik blev især tydelig i Hindkjærs tid som chefredaktør for Femina. En rolle, hun bestred fra 2020, hvor hun stod bag en mere aktivistisk og ideologisk omlægning af den redaktionelle linje. En linje, som Katrine Winkel Holm er bekymret for, om Hindkjær vil videreføre i sin nye stilling som redaktionschef på P3.

”Hun er kendt som en meget aktivististisk-feministisk og woke debattør. Det skal hun have lov til at være, men det er forbløffende og bekymrende, at hun lader til at ville videreføre linjen hos P3 i sin egenskab af redaktionschef. Vi ved, at P3 har en stor indflydelse på meningsdannelsen, fordi det bliver masseret ind hos lytteren på en anden måde end i de klassiske debatformater på P1,” siger hun. 

Nu vil Katrine Winkel Holm gå ind i sagen som medlem af DR’s øverste ledelse.

”Som bestyrelsesmedlem er det min opgave at sikre, at DR overholder de lovbundne forpligtelser, så derfor vil jeg bede om at få en forklaring på de udtalelser. For som jeg hører det, siger Isabella Hindkjær, at nu skal P3 være aktivistiske og droppe objektiviteten. Hvis det er rigtigt, er det meget bekymrende.”

DF: DR virker som politisk aktør

Kontrast har spurgt Dansk Folkepartis nye kultur- og medieordfører, Mikkel Bjørn Sørensen, hvad han tænker om P3’s nye redaktionschefs udtalelser. Til Kontrast skriver han:

”Det er desværre et af mange eksempler på, at DR virker og har som ambition at virke som en politisk aktør i venstrefløjens favør. Idéen om objektivitet, når det kommer til vores statsfinansierede medier, er for længst ophørt – og nu indrømmer man det åbent.”

Kontrast har forsøgt at få et interview med Isabella Hindkjær om hendes udtalelser, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter