Kort Nyt

08.11.22

Biden: Selve demokratiet er på spil ved midtvejsvalg

Den amerikanske præsident svinger sig op på den helt store klinge forud for midtvejsvalget tirsdag.
Den amerikanske præsident, Joe Biden, tager del i demokraternes valgkamp forud for det amerikanske midtvejsvalg tirsdag. Her taler han i delstaten Maryland.
Den amerikanske præsident, Joe Biden, tager del i demokraternes valgkamp forud for det amerikanske midtvejsvalg tirsdag. Her taler han i delstaten Maryland.

Forud for tirsdagens midtvejsvalg i USA siger den amerikanske præsident, Joe Biden, at selve demokratiet er på spil ved valget.

- Vi ved helt ind i vores knogler, at demokratiet er på spil, og at det er nu, vi må forsvare det, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udtalelsen faldt ved et vælgermøde i byen Bowie i delstaten Maryland. Her talte Biden på et universitet, der er kendt for gennem historien at have haft mange afroamerikanske studerende.

Biden fører i Maryland valgkamp for demokraternes Wes Moore. Han er ifølge iagttagere storfavorit til at vinde guvernørposten efter republikanske Larry Hogan.

Under sin tale advarede Biden om, at en republikansk sejr kan svække landes demokratiske institutioner.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters afspejler bemærkningerne de dybe splittelser, der hersker mellem vælgerne i landet.

8. november skal amerikanerne stemme ved midtvejsvalget.

Valget afgør, hvem der har flertal i USA's parlament, Kongressen, som består af to kamre - Senatet og Repræsentanternes Hus.

I dag har Demokraterne flertallet i Repræsentanternes Hus og det smallest mulige flertal i Senatet.

Med flertallet i begge kamre har Demokraterne kunnet føre politik ud i livet.

Men valget ser ifølge målinger ud til at give Republikanerne flertallet i begge kamre.

Sker det, bliver det så godt som umuligt for Biden og Demokraterne at få gennemført politik i løbet af de sidste to år af Bidens præsidentperiode.

Biden forsøger at værne om demokratiet, efter der ved seneste valg - præsidentvalget i 2020 - florerede udokumenterede påstande om, at der var snyd involveret.

Her tabte den tidligere republikanske præsident Donald Trump til Joe Biden.

Debatten om valgresultatet kulminerede med et dødeligt stormløb på den amerikanske kongresbygning 6. januar sidste år.

En stor skare af Trumps tilhængere havde samlet sig uden for bygningen.

De troede, ligesom daværende præsident Donald Trump, ikke på, at Joe Biden havde vundet præsidentvalget. Der var snyd involveret, mente de. En tese, som er blevet gentaget af ekspræsidenten utallige gange uden bevisførelse.

Mindst fem personer mistede livet.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter