Kort Nyt

31.10.22

Biskopper vil sløjfe retten til at fravælge kvindelige præster

Bekendtgørelse, der fritager folkekirken fra at følge Ligebehandlingsloven, har udlevet sin tid, mener biskop.
Peter Skov-Jakobsen, der er biskop over Københavns Stift, har været fortaler for at sløjfe folkekirkens mulighed for at fravælge eksempelvis kvindelige præster. (Arkivfoto).
Peter Skov-Jakobsen, der er biskop over Københavns Stift, har været fortaler for at sløjfe folkekirkens mulighed for at fravælge eksempelvis kvindelige præster. (Arkivfoto).

Landets biskopper er blevet enige om, at de ønsker at ophæve folkekirkens ret til at fravælge eksempelvis kvindelige præster alene på grund af køn.

Det skriver biskopperne mandag i en fælles udtalelse, efter at de mødtes for at diskutere emnet i sidste uge.

Derfor har biskopperne sendt en opfordring til Kirkeministeriet om at ophæve den såkaldte undtagelsesbestemmelse i Ligebehandlingsloven for folkekirken.

Samtlige 12 biskopper blev enige på mødet.

Peter Skov-Jakobsen, der er biskop over Københavns Stift, er en af dem, der før har givet udtryk for, at man burde sløjfe undtagelsesbestemmelsen.

- Bekendtgørelsen, der fritager folkekirken fra at følge Ligebehandlingsloven, har udlevet sin tid for længst. Ved at fjerne den vil folkekirken sende et klart signal om, at vi ikke ansætter præster efter køn, men efter kvalifikationer, teologiske meninger og åndelige traditioner.

- Det frie præstevalg berøres ikke af, at den forældede bekendtgørelse tages ud af vores lovgivning, siger han i pressemeddelelsen.

Bestemmelsen blev senest diskuteret bredt i offentligheden i august, hvor det netop var muligheden for at fravælge kvindelige præster, der blev italesat.

I den forbindelse gav også kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udtryk for, at hun var villig til at se på, om bestemmelsen er et forældet produkt.

- Hvis der på nogen måde er rum til, at folkekirken kan bringes derhen, hvor mænd og kvinder også ved ansættelse bliver behandlet lige, vil jeg med glæde være den minister, der gennemfører det, sagde hun i den forbindelse.

Ligehandlingsloven stammer fra 1978. Den forbyder forskelsbehandling af mænd og kvinder i forhold til vilkår for ansættelse.

Alle trossamfund endte dog med at blive fritaget for at skulle følge loven, idet man under udarbejdelsen blev opmærksom på, at det i nogle trossamfund kunne være i strid med Grundlovens paragraf 67 om religionsfrihed.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra ministeren.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter