Kort Nyt

13.11.22

Demokrat sejrer i Nevada og sikrer Biden flertal i Senatet

Biden bevarer sit flertal i Senatet, efter at senator Catherine Cortez Masto er blevet genvalgt i Nevada.
Senator Catherine Cortez Masto er blevet genvalgt i delstaten Nevada, hvormed Demokraterne bevarer sit flertal i Senatet de næste to år. (Arkivfoto).
Senator Catherine Cortez Masto er blevet genvalgt i delstaten Nevada, hvormed Demokraterne bevarer sit flertal i Senatet de næste to år. (Arkivfoto).

Den demokratiske senator Catherine Cortez Masto er blevet genvalgt i den amerikanske delstat Nevada foran sin republikanske rival, Adam Laxalt.

Det viser prognoser fra flere store amerikanske medier samt en prognose fra Edison Research ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mastos sejr betyder, at Demokraterne bevarer et snævert flertal i Senatet de næste to år.

Med sejren i Nevada - og inden da demokraten Mark Kellys sejr i Arizona - har Demokraterne sikret sig 50 af de i alt 100 senatspladser.

Ved stemmelighed i Senatet får vicepræsidenten den afgørende stemme. Det er for tiden demokratiske Kamala Harris.

Der mangler fortsat en afgørelse fra Georgia.

Hvis den demokratiske senator Raphael Warnock her vinder over republikaneren Herschel Walker i den anden og afgørende valgrunde den 6. december, vil det give Demokraterne et flertal på 51 pladser mod Republikanernes 49.

Vinder Demokraterne også Georgia, har de altså flertal uden vicepræsident Kamala Harris' stemme.

I så fald bliver de mindre afhængige af den konservative demokrat Joe Manchin fra kulstaten West Virginia, som længe stak en kæp i hjulet på præsident Joe Bidens store klima- og stimuleringspakker.

I denne periode har det krævet alle demokrater i Senatet at samle et flertal bag et lovforslag. Det har særligt Manchin udnyttet sammen med demokraten Kyrsten Sinema fra Arizona.

I Nevada har Masto de seneste dage halet kraftigt ind på Laxalt, efter at stemmerne fra valgkredse i storbyerne Las Vegas og Reno er blevet talt op.

Torsdag aften reducerede hun Laxalts føring fra 23.000 til 9000 stemmer.

Tidligt søndag morgen dansk tid har både CNN og RealClearPolitics udråbt Masto som vinder med 48,7 procent af stemmerne mod Adam Laxalts 48,2 procent.

Tidligt søndag morgen dansk tid er 96 procent af stemmerne talt op, og Masto fører med næsten 5000 stemmer.

58-årige Masto er forhenværende advokat, der tidligt i sin karriere søgte mod Nevadas anklagemyndighed og politik.

I 2006 blev hun Nevadas justitsminister, og efter otte år på posten stillede hun for første gang op til en plads i Senatet i 2016. Her vandt hun posten med en smal sejr.

Foruden Georgia mangler der et resultat fra Alaskas senatsvalg. Det får dog ingen betydning for flertallet, for her er det to republikanere, der kæmper mod hinanden.

I Alaska står kampen således mellem den siddende republikanske senator, Lisa Murkowski, og den konservative republikaner Kelly Tshibaka.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter