Kort Nyt

21.11.22

Djøf og HK skyder advokatundersøgelse af Helsingør-borgmester ned

Benedikte Kiær blev for nylig frikendt i sag om sygemeldte medarbejdere. Men fagforeninger retter hård kritik.
HK og Djøf retter hård kritik af en advokatundersøgelse, der for nylig frikendte Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, for anklager om at have opført sig grænseoverskridende over for tre ledende medarbejdere.
HK og Djøf retter hård kritik af en advokatundersøgelse, der for nylig frikendte Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, for anklager om at have opført sig grænseoverskridende over for tre ledende medarbejdere.

En sag om anklager mod Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), fortsætter mandag med hård kritik fra to fagforeninger.

Det er HK og Djøf, der til Helsingør Kommune har sendt en længere redegørelse med kritik af en advokatundersøgelse, som er lavet af borgmesterens opførsel over for tre ledede medarbejdere.

Det er advokatfirmaet Bech-Bruun, der står bag undersøgelsen.

HK og Djøf mener, at undersøgelsens konklusion "byder på helt åbenlyse fejlslutninger i bevisvurderingen".

- Det er tværtimod vores konklusion, at selv med de åbenlyse fejl og mangler ved undersøgelsen burde de oplysninger, der trods alt er fremkommet, have ført til den konklusion, at borgmesteren har udvist grænseoverskridende adfærd over for medarbejder 1, 2 og 3 og har udtrykt repressalier mod medarbejderne og kommunens advokat, lyder det.

De tre medarbejdere er en del af kommunens whistleblowerenhed.

De modtog i september en henvendelse om borgmesteren. Den var anonym og indeholdt en række anklager mod Kiær.

Et politisk flertal i kommunen besluttede at få anklagerne undersøgt af et eksternt advokatfirma.

Men efterfølgende blev de tre medarbejdere sygemeldt. Og i et brev til Økonomi- og Erhvervsudvalget skrev HK og Djøf, at Kiær skulle have "udvist grænseoverskridende adfærd" over for de tre.

Kiær selv afviste anklagerne. Begge advokatundersøgelser frikendte hende også.

Men HK og Djøf mener, at Bech-Bruun er i "et eksisterende klientforhold" med kommunen. Det stemmer ikke overens med Advokatrådets vejledning om, hvordan advokatundersøgelser bør udføres.

Fagforeningerne peger på en sag om forbud mod Chromebooks i folkeskolerne. Her har Bech-Bruun været brugt som databeskyttelsesrådgiver.

Fagforeningerne retter desuden kritik af "undersøgerens manglende opfølgning på modtagne oplysninger".

De mener, at Kiær skal have opfordret enheden til at finde frem til den anonyme whistleblower. Hun skal ifølge fagforeningernes gennemgang have sagt, at "man blot kunne finde vedkommende via dennes IP-adresse".

Til Politiken siger Kiær mandag, at hun forholder sig til Bech-Bruuns konklusion.

Hun medgiver at have udvist interesse for, hvem der havde sendt den anonyme whistleblowerhenvendelse.

- Jeg har bedt om en garanti for, at det ikke var en politiker, og om man rent teknisk kunne give mig den garanti, siger hun til avisen.

HK og Djøf forventer nu, at Økonomi- og Erhvervsudvalget i kommunen tager stilling til rapporten på ny.

Der bør også udtales kritik af den behandling, medarbejderne har fået. Det siger Søren Rex, faglig chef i HK Kommunal Hovedstaden, i en pressemeddelelse.

Kia Philip Dollerschell, der er advokat og afdelingschef hos Djøf, mener, at Helsingør Kommune må "genoverveje rammerne" for sin whistleblowerordning.

Bech-Bruuns kommunikationschef, Stine Røpke Lindrup, siger til Politiken, at man vil "læse kritikken og drøfte det med kommunen".

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter