Kort Nyt

19.01.23

Ellemann fastholder: Regeringen vil afskaffe store bededag

Forsvarsministeren og regeringen vil studere det forslag, som oppositionen har fremlagt torsdag morgen.
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og regeringen fastholder, at store bededag skal sløjfes, selv om en samlet opposition torsdag morgen har fremlagt en alternativ finansiering af forsvarsudgifter.
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og regeringen fastholder, at store bededag skal sløjfes, selv om en samlet opposition torsdag morgen har fremlagt en alternativ finansiering af forsvarsudgifter.

Regeringen fastholder, at store bededag skal sløjfes, selv om en samlet opposition torsdag morgen har fremlagt en alternativ finansiering af forsvarsudgifter.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) siger, at han nu vil studere forslaget, og han holder dermed umiddelbart døren åben for, at andre partier kan komme med i en forsvarsaftale.

Men på spørgsmålet, om regeringen vil afskaffe helligdagen, uanset om oppositionens forslag vurderes som godt, svarer han "ja".

- Det er regeringens holdning, at store bededag bliver afskaffet.

Forsvarsministeren bløder tilsyneladende op, når det gælder den betingelse, som regeringen har opstillet: At de øvrige partier skal tilslutte sig afskaffelsen af en helligdag for at være med i det næste forsvarsforlig.

I hvert fald afviser han ikke oppositionens forslag blankt, som han gjorde i sidste uge, da han opstillede et ultimatum: Vis os et alternativt forslag senest fredag 20. januar, ellers kommer I ikke med i forsvarsaftalen.

- Jeg kommer ikke til at have en meget firkantet holdning til noget, der lige er præsenteret, og som jeg ikke har haft ordentlig tid til at sætte mig ind i.

- Er det noget, der kan hænge sammen. Er det noget, der kan lade sig gøre?

- Vi har præsenteret vores forslag. Nu skal vi også behandle det andet med respekt.

De ni partier i Folketinget, som ikke er med i regeringen, udsendte torsdag morgen et forslag til, hvordan man kan finansiere fremrykningen af forsvarsudgifter, så Danmark i 2030 kan nå et aftalt Nato-mål om at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar.

Det skal ifølge de ni partier blandt andet ske ved at hente penge fra en vinterhjælpepakke, der ifølge oppositionen er overfinansieret og en sanering af erhvervsstøtten.

- Det vil vi se nærmere på. Det er lige landet. Det er klart, det kigger vi på.

- Når vi fra regeringens side har foreslået store bededag, så er det fordi, der både frigives noget økonomi, men også fordi vi genererer et stort arbejdsudbud. Begge dele synes vi er vigtigt, men nu kigger vi på det forslag, der er kommet, siger Ellemann.

De Konservative er blandt de ni partier, der er kommet med det alternative finansieringsforslag. K-formand Søren Pape Poulsen er dog ikke sikker på, at store bededag fredes af regeringen, som sidder på flertallet i Folketinget.

Men han mener, at store bededag og øgede forsvarsudgifter endegyldigt ikke kan kobles sammen.

- Vi kommer til at stemme imod det lovforslag, der er om store bededag. Men vi synes ikke, at det er rimeligt at koble det sammen med et forsvarsforlig til mange milliarder kroner.

- Det handler om Danmarks sikkerhed. Hvorfor skal det kobles sammen med store bededag? Det håber jeg, at regeringen dropper, så vi kan lave et forsvarsforlig. Hvad regeringen så gør med store bededag, må den selv rode med, siger Pape.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter