Kort Nyt

01.02.23

Erdogan afviser svensk Nato-optagelse efter koranafbrænding

Så længe Sverige tillader, at Koranen brændes af, vil Tyrkiet blokere for svensk optagelse i Nato.
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er blevet en sten i skoen på Nato-alliancen, da han foreløbig har blokeret for svensk optagelse i forsvarssamarbejdet. (Arkivfoto)
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er blevet en sten i skoen på Nato-alliancen, da han foreløbig har blokeret for svensk optagelse i forsvarssamarbejdet. (Arkivfoto)

Tyrkiet vil ikke godkende svensk medlemskab af Nato, så længe Sverige tillader, at aktivister afbrænder Koranen.

Det siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i en tale i det tyrkiske parlament onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Sverige skal ikke gøre sig den ulejlighed at prøve på nuværende tidspunkt. Vi vil ikke sige "ja" til deres Nato-ansøgning, så længe de tillader afbrænding af Koranen, lyder det fra Erdogan.

Den tyrkiske præsident gav søndag udtryk for, at Tyrkiet er åben for at optage Finland i Nato-samarbejde uden Sverige.

Både Sverige og Finland har hidtil stået uden for Nato. Men efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år, besluttede begge lande at søge om optagelse. Og de ønsker at træde ind i forsvarssamarbejdet sammen.

Tyrkiet har imidlertid truet med endegyldigt at blokere for Sverige, siden den dansk-svenske aktivist Rasmus Paludan brændte en koran af foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Alle 30 lande i Nato skal acceptere et nyt medlemsland. Tyrkiet blokerede indtil for nylig både for Finland og Sverige.

Det er sket med begrundelsen, at de to lande ifølge Tyrkiet støtter kurdiske terrorister. Her har Erdogan været mest kritisk over for Sverige.

Han har kritiseret Sverige for ikke at ville udlevere personer, som Tyrkiet sætter i forbindelse med militante kurdere.

Modstanden mod Sveriges optagelse er dog blevet forstærket, efter at Paludan satte ild til islams hellige bog i Stockholm.

På et pressemøde tirsdag kaldte Sveriges statsminister aktivister, der aktivt provokerer Tyrkiet, for "nyttige idioter".

- Vi har set, hvordan enkeltstående svenske demonstrationer, som er helt lovlige, udført af en lille gruppe eller tilmed enkeltpersoner, kan have store konsekvenser for Sveriges image i verden og for svenskernes sikkerhed i udlandet, sagde statsminister Ulf Kristersson ifølge nyhedsbureau TT.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter