Kort Nyt

09.11.22

Erdogan vil se fremskridt fra Sverige inden Nato-beslutning

Et nyt møde er aftalt mellem Tyrkiet og Sverige om en måned. Erdogan kræver tydeligere signaler fra Sverige.
Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson, blev modtaget med æresgarde ved tirsdagens besøg i Tyrkiets hovedstad, Ankara. Her mødtes han med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, der har stillet krav til Sverige, inden han vil godkende en svensk ansøgning om medlemskab af Nato.
Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson, blev modtaget med æresgarde ved tirsdagens besøg i Tyrkiets hovedstad, Ankara. Her mødtes han med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, der har stillet krav til Sverige, inden han vil godkende en svensk ansøgning om medlemskab af Nato.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, håber at se større fremskridt fra svensk side, når han igen mødes med Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, for at drøfte det svenske ønske om at komme med i Nato.

De to skal mødes igen i Stockholm sidst i november. Det siger Erdogan på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara, efter tirsdagens møde med Kristersson.

Der er endnu ikke oplyst en dato for det næste møde.

Erdogan mener, at Sverige har taget vigtige skridt for at styrke relationen til Tyrkiet. Men han efterlyser tydeligere signaler fra den nye svenske regering.

- Tyrkiet har altid støttet Natos åben dør-politik, siger Erdogan med henvisning til optagelse af nye medlemmer.

Men Sverige vil med i Nato for sin egen sikkerheds skyld, tilføjer han. Og derfor er det kun rimeligt, at Sverige gør, hvad det kan for at hjælpe Tyrkiet med sin sikkerhed, siger præsidenten ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

- Vi kan arbejde tættere sammen. Vi kan gøre mere for, at vores lande og regioner skal være mere sikre - sammen, svarer Kristersson ifølge TT.

Erdogan har beskyldt Sverige for at beskytte militante kurdere. Han har derfor forhalet svenskernes optagelse i den militære alliance.

De tyrkiske indvendinger mod Sveriges optagelse i den vestlige alliance er knyttet til det forbudte Kurdistans Arbejderparti, PKK, samt andre militante grupper.

På den positive side roser Erdogan tirsdag Sverige for at have genoptaget våbeneksport til Tyrkiet.

Sverige og Finland fik i juni Tyrkiet til at opgive landets veto mod en Nato-optagelse af de to nordiske lande. Men der følger flere betingelser med.

Ifølge den aftale, der er indgået mellem de tre lande, skal Sverige droppe sin støtte til kurdiske grupper og personer, Tyrkiet betegner som "terrorister".

Tyrkiet har også krævet, at Sverige udleverer et antal personer.

Kristersson fastslår på pressemødet tirsdag, at Sverige vil leve op til alle forpligtelser i aftalen.

Alle 30 lande i Nato skal være enige, inden et nyt medlemsland kan optages.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter