Kort Nyt

15.11.22

EU: G20-lande er blevet enige om udkast til sluterklæring

EU's præsident oplyser, at G20-landene, herunder Rusland, er blevet enige om udkast til sluterklæring på Bali.
EU's præsident, Charles Michel, taler ved en pressekonference under G20-topmødet på Bali i Indonesien. Topmødet finder sted tirsdag og onsdag.
EU's præsident, Charles Michel, taler ved en pressekonference under G20-topmødet på Bali i Indonesien. Topmødet finder sted tirsdag og onsdag.

Forhandlerne fra landene fra de ledende verdensøkonomier, herunder repræsentanter fra Rusland, er blevet enige om et udkast til en fælles sluterklæring for G20-topmødet i Indonesien.

Det bekræfter EU's præsident, Charles Michel, tirsdag ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Mødet foregår på øen Bali i Indonesien. G20 består af 19 af verdens vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU.

Ifølge dpa's oplysninger indeholder udkastet angiveligt en passage, som fordømmer krigen mod Ukraine. Det til trods for, at Rusland har udvist modstand mod netop det.

Ifølge nyhedsbureauet AFP står "de fleste" af de deltagende lande bag udkastet. Det oplyser en ledende amerikansk embedsmand, der udtaler sig anonymt.

Få timer inden Michel bekræftede udkastet, lød det ifølge dpa fra russiske diplomater, at de var klar til at godkende passagen. Her omtales Ruslands invasion af Ukraine som en "krig" - og ikke en "special militæroperation", som Ruslands regering ellers har holdt fast på at kalde det.

EU-præsidenten har ikke bekræftet indholdet af udkastet.

Ruslands godkendelse af teksten kan ses som et muligt tegn på, at russerne ikke længere kan tage støtten fra den magtfulde alliancepartner blandt G20-landene, Kina, for givet, når det handler om krigen i Ukraine, skriver dpa.

Nyhedsbureauet skriver videre, at den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, tidligere havde givet indikationer på indrømmelser.

I en video fra hans ministerium lyder det fra Lavrov, at Rusland vil acceptere den endelige sluterklæring.

Samme emne var i fokus, da den indonesiske præsident, Joko Widodo, - og dermed værten for topmødet - talte i forbindelse med åbningen.

Fra Joko Widodo lyder det i forbindelse med åbningen af topmødet, at "vi må slutte krigen".

- Hvis ikke krigen slutter, bliver det svært for verden at bevæge sig videre, siger Widodo ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Han udtaler yderligere, at verden ikke må tillade sig selv at falde ind i en ny kold krig.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter