Kort Nyt

21.12.22

FE spår langvarig krig og højere spændingsniveau

Krigen i Ukraine vil blive langvarig og øge spændingerne i Danmarks nærområder, skriver FE i årlig vurdering.
Ruslands invasion af Ukraine har ændret den sikkerhedspolitiske situation - også fra Danmark. Blandt andet bliver spændingerne større i Arktis, lyder en vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Her er det den amerikanske flyvestation Thulebasen i Grønland. (Arkivfoto).
Ruslands invasion af Ukraine har ændret den sikkerhedspolitiske situation - også fra Danmark. Blandt andet bliver spændingerne større i Arktis, lyder en vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Her er det den amerikanske flyvestation Thulebasen i Grønland. (Arkivfoto).

Krigen i Ukraine kommer til at trække i langdrag, Rusland vil gå helt til grænsen af Natos artikel 5 - den såkaldte musketered - og de sikkerhedspolitiske spændinger i Danmarks nærområder vil vokse.

Sådan lyder det i en ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der kaldes en "efterretningsbaseret vurdering af de ydre vilkår for Danmarks sikkerhed".

Den udkommer en gang om året.

- Rusland vil være villig til at eskalere konflikten med Vesten til lige under tærsklen for en direkte militær konflikt.

- Det vil betyde, at Danmark står over for et nyt trusselsbillede, hvor tidligere tydelige tærskler mellem fred, krise og krig er blevet erstattet af slørede og overlappende overgange, hedder det i rapporten.

Det beskrives her, hvordan situationen i Danmarks nærområder på flere måder vil blive påvirket.

I Østersøregionen vil Rusland være mere "truende og offensiv", både når det kommer til politik, retorik og militær adfærd.

Når det gælder Arktis, kan Danmark blive udsat for, at Rusland forsøger at skabe splid internt i landet og i forholdet til USA.

Fungerende FE-chef Svend Larsen understreger, at intet tyder på, at Rusland vil angribe et Nato-land.

Men det vil være en "situation, der vil have træk, som minder om den kolde krig".

- Det er en russisk konfrontationskurs mod Vesten, herunder Danmark, som ikke har været så klart manifesteret siden murens fald og slutningen af 80’erne.

- Vi forventer på lidt længere sigt en styrket russisk tilstedeværelse i Østersøen, som også kommer til at udfordre os. Det danske forsvar kommer til at få et helt andet behov for at vide, hvad der foregår på jorden, på vandet og i luften fra russisk side, siger han.

En anden trussel mod Danmark, som nævnes, er cybertruslen, som hovedsageligt kommer fra Rusland og også Kina.

Svend Larsen formulerer det sådan, at der er mennesker, som "går på arbejde hver dag for at bryde ind i de centrale myndigheder her i landet".

Det er automatiseret og foregår dag og nat, i ferier og i weekender.

Cybertruslen oplevede Forsvaret selv for et par uger siden, da en række hjemmesider, herunder Forsvarets Efterretningstjenestes egen, blev lagt ned.

Det er dog ikke meldt ud, hvem der stod bag.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter