Kort Nyt

05.12.22

Kina vil opretholde energisamarbejde med Rusland

Kina fortsætter dets samarbejde med Rusland på energiområdet "på baggrund af respekt og gensidig gavn".
Tankskib er ved blive fyldt med flydende gas fra Sakhalin-2-projektet i havnen Prigorodnoye. Rusland er begyndt at sende betydeligt mere olie og gas til Kina, som siger, at det vil opretholde energisamarbejde med Rusland. (Arkivfoto).
Tankskib er ved blive fyldt med flydende gas fra Sakhalin-2-projektet i havnen Prigorodnoye. Rusland er begyndt at sende betydeligt mere olie og gas til Kina, som siger, at det vil opretholde energisamarbejde med Rusland. (Arkivfoto).

Kina siger mandag, at det vil opretholde gode energirelationer til Rusland, efter at EU har indført prisloft på russisk olie.

I en erklæring fra det kinesiske udenrigsministerium mandag hedder det, at Kina fortsætter dets samarbejde med Rusland på energiområdet på baggrund af respekt og gensidig gavn.

Det skriver det russiske nyhedsbureau RIA mandag. Det er samme dag, hvor flere aftaler, der skal ramme den russiske olieeksport, træder i kraft.

Under et besøg i Kina i sidste uge opfordrede EU's præsident, Charles Michel, Kinas præsident, Xi Jinping, til at få Rusland til at overholde internationale regler.

- Kina bør bruge dets indflydelse på Rusland til at stoppe krigen i Ukraine, sagde EU-præsidenten.

Med prisloftet på 60 dollar per tønde olie forsøger vestlige lande at øge presset på Ruslands økonomi som følge af krigen i Ukraine.

Prisloftet støttes af EU, G7 og Australien. Det betyder, at landene fremover maksimalt må betale 60 dollar for en tønde russisk olie. Det svarer til omkring 423 kroner.

Derudover træder et importforbud mod russisk olie via søvejen i kraft for de fleste EU-lande.

Der er uenighed om, hvor hårdt tiltagene vil ramme Rusland.

- Selv om initiativerne helt sikkert vil kunne mærkes af Rusland, vil slaget også blive afbødet af Ruslands beslutsomhed i forbindelse med at sælge olien til andre markeder som Indien og Kina, skriver erhvervsmediet Forbes i en analyse.

Da de vigtigste af verdens shipping- og forsikringsfirmaer er baseret i G7-landene, vil prisloftet gøre det sværere for russerne at sælge olie til højere priser.

Rusland er verdens næststørste olieproducent efter USA. Søndag sagde russerne, at det ikke accepterer prisloftet. Landet vil - om nødvendigt - skære dets olieproduktion ned.

Salg af olie og gas til Europa har været en hovedkilde til at få udenlandsk valuta for russerne, siden sovjetiske geologer fandt olie og gas i Sibirien i årtierne efter Anden Verdenskrig.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter