Kort Nyt

04.11.22

Kongetal over forventning risikerer at puste til inflationen

Det amerikanske kongetal er en smule højere, end hvad økonomer på forhånd havde forventet.
En stærk jobvækst og lav ledighed vurderes at kunne puste yderligere til inflationen. (Arkivfoto).
En stærk jobvækst og lav ledighed vurderes at kunne puste yderligere til inflationen. (Arkivfoto).

Der blev i oktober skabt 261.000 job uden for landbruget i USA.

Det viser det såkaldte kongetal fredag ifølge nyhedsbureauet MarketWire.

Økonomer havde på forhånd spået, at der blev skabt omkring 193.000 job uden for landbruget. Men det endte altså lidt højere.

Hos Dansk Erhverv forudser cheføkonom Tore Stramer, at den seneste jobrapport vil skabe nervøsitet i den amerikanske centralbank.

- Kombinationen af en stærk jobvækst, en lav ledighed og en generelt høj lønvækst risikerer at puste den i forvejen alt for høje inflation yderligere i vejret, siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

- Dagens stærke jobrapport betyder derfor også, at døren nu står på vid gab for endnu en stor renteforhøjelse på 0,75 procentpoint i december.

Også Dansk Industri vurderer, at der er rentestigninger på vej.

- Med fortsat stigende beskæftigelse har den amerikanske centralbank fortsat opbakning til, at de kan smide mere koldt vand på de glohede prisstigninger. Der er flere rentestigninger i vente, siger cheføkonom Allan Sørensen.

- Jobrapporterne vil ikke blive ved med at se pæne ud. Jobvæksten vil aftage, og vi vil se, at ledigheden vil stige yderligere, lyder det.

Kongetallet er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer. Det påvirker også dansk økonomi.

Begge cheføkonomer vurderer også, at man herhjemme i Danmark vil kunne mærke et øget pres som følge af den stigende rente.

- Vi ser allerede nu, at handelsaktivitet er bremset voldsomt op på boligmarkedet, særligt omkring de større byer. Dertil vil de hastigt stigende renter også lægge en dæmper på investeringsaktiviteten i både erhvervslivet og hos de danske husholdninger, lyder det fra Dansk Erhvervs Tore Stramer.

Allan Sørensen fra DI tilføjer:

- Væksten i USA er på vej ned, og det vil udfordre de danske eksportvirksomheder. Vi får heldigvis stadig hjælp af en utrolig stærk dollar.

Dollaren er på det højeste niveau i 20 år med en kurs på 7,55 kroner.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter