Kort Nyt

21.01.23

Kongressen er næste mål for amerikanske abortmodstandere

Første gang siden omstødelsen af "Roe mod Wade" i juni marcherer amerikanske abortmodstandere i hovedstaden.
Første gang siden en højesteretskendelse i juni omstødte "Roe mod Wade" mødes abortmodstandere i Washington D.C. til "March for Life".
Første gang siden en højesteretskendelse i juni omstødte "Roe mod Wade" mødes abortmodstandere i Washington D.C. til "March for Life".

Abortmodstandere fra hele USA var fredag samlet i den amerikanske hovedstad, Washington D.C., til den årlige "March for Life".

Det var første gang, siden en højesteretskendelse i juni omstødte den gamle afgørelse kendt som "Roe mod Wade" og dermed satte en stopper for den forfatningssikrede ret til fri abort i USA.

Dette års march kommer derfor med et nyt fokus. Aktivisterne kigger ikke længere mod Højesteret, men derimod mod den lovgivende forsamling Kongressen.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Anti-abortbevægelsen, der i USA er kendt som pro-life, søgte med fredagens march at advare landets føderale lovgivere mod at tage skridt i retning af at begrænse de enkelte delstaters lokale abortlovgivninger.

- Pro-life bevægelsen har netop oplevet en kæmpe sejr med faldet af "Roe mod Wade". Men vores arbejde med at opbygge en kultur er langt fra fuldendt, udtalte Jeanne Mancini, der er en del af organisationen bag den årlige march, på forhånd til CNN.

Højesterets afgørelse i sagen "Roe mod Wade" fra 1973 havde indtil juni sidste år sikret, at ingen stat i USA kunne fratage kvinder retten til abort.

Men afgørelsen i juni betyder, at USA's 50 delstater nu selv kan bestemme, om abort skal være lovligt eller ej.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times har 13 delstater siden indført forbud mod abort.

Fredag var titusindvis af mennesker samlet foran National Mall i Washington, hvor der blev holdt taler. Herefter begyndte marchen.

- Jeg er fra generationen efter Roe, lød det eksempelvis på et skilt, skriver AP.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har lovet, at han vil gøre alt i sin magt for at genoprette de grundlæggende abortrettigheder.

Baggrunden for omstødelsen af "Roe mod Wade" er, at USA's Højesteret under tidligere præsident Donald Trump fik flere konservative dommere.

De seneste kendelser er derfor måske kun en forsmag på kommende omvæltninger. Det mener Tara Leigh Grove, juraprofessor på University of Texas, ifølge nyhedsbureauet AP.

- Dette har været en revolutionerende højesteretssamling på så mange måder, har hun tidligere udtalt.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter