Kort Nyt

29.12.22

Løkke: Afgørelse om udlevering af Sanjay Shah er stor sejr for Danmark

Sanjay Shah er mistænkt for at have svindlet den danske statskasse for cirka ni milliarder kroner.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det "en stor sejr for Danmark", at Sanjay Shah skal udleveres. (Arkivfoto).
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) kalder det "en stor sejr for Danmark", at Sanjay Shah skal udleveres. (Arkivfoto).

Det er en stor sejr, at en domstol i Dubai har afgjort, at Sanjay Shah skal udleveres til Danmark.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), kort efter at en dommer i Dubai torsdag er kommet frem til den afgørelse.

- Det har krævet en ihærdig indsats fra det danske diplomati at nå hertil og et konstruktivt samarbejde med de emiratiske myndigheder.

- Forhåbentligt er vi i dag kommet et stort skridt nærmere at stille Sanjay Shah til ansvar i udbyttesagen, siger han i en skriftlig kommentar.

Shah er mistænkt for at have svindlet den danske statskasse for cirka ni milliarder kroner i refusion i udbytteskat.

Udbytteskat er den skat, aktionærer og anpartshavere betaler af det udbytte, der udloddes af en virksomheds eventuelle overskud.

Hovedpersonen har kort efter dommen torsdag valgt at anke afgørelsen.

Afgørelsen torsdag står i skarp kontrast til det, som en dommer i samme retsinstans i Dubai nåede frem til i september. Her kom dommeren frem til, at Shah ikke kunne udleveres til Danmark.

I oktober afgjorde den øverste domstol i Dubai, at sagen skulle behandles forfra.

Også justitsminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over afgørelsen.

- Det skal ikke kunne betale sig for formodede gerningsmænd at forsøge at skjule sig i andre lande for at undgå at blive retsforfulgt og stillet for en dansk domstol.

- For det er da dybt krænkende for retsfølelsen, hvis man kan begå en forbrydelse og undgå retsforfølgning ved at gemme sig i et andet land, siger han i en skriftlig kommentar.

Shah er ikke tiltalt som den eneste i sagen om milliardbedrageri. Også en anden britisk statsborger er blevet tiltalt af den danske anklagemyndighed.

Mens Shah beskyldes for at være hovedmanden i svindelnummeret, beskrives hans samarbejdspartner Anthony Mark Patterson som en slags hjælper.

Danmark og De Forenede Arabiske Emirater indgik i foråret en aftale om udlevering. På den baggrund blev han anholdt og fængslet i Dubai i slutningen af maj.

Her har han siden siddet bag tremmer, mens retsvæsnet har forholdt sig til udleveringsspørgsmålet.

Ifølge den danske anklagemyndighed har den 52-årige brite fået en personlig gevinst på mere end syv milliarder ved svindlen.

De tiltalte risikerer op til 12 års fængsel

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter