Kort Nyt

01.11.22

Mai Villadsens drømmeregering hører til på venstrefløjen

Mai Villadsens drømmeregering består af A, SF og Enhedslisten. Ordføreren kalder valgdagen for en festdag.
Efter at have stemt forsøgte Mai Villadsen at overbevise vælgere på Dronning Louises Bro i København.
Efter at have stemt forsøgte Mai Villadsen at overbevise vælgere på Dronning Louises Bro i København.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, afgav tirsdag eftermiddag sin stemme til folketingsvalget på Lergravsparkens Skole på Amager.

Hun ankom til stemmeurnerne i et sprudlende orange sæt, der ifølge hende selv afspejlede hendes humør.

Mai Villadsen fortæller, at hun dog ikke har sovet meget i nat.

- Jeg har nerverne uden på tøjet. Jeg er dog meget håbefuld.

- Valgdagen er en festdag, så derfor har jeg sprudlende tøj på. Jeg er i rigtig højt humør, og jeg håber, vi får et godt resultat i aften, siger Mai Villadsen.

Modsat de to tidligere politiske ordførere, Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper, stiller Mai Villadsen op i Østjyllands Storkreds og ikke Københavns Storkreds, hvor Enhedslisten historisk høster mange stemmer.

Folketingsvalget i år er Mai Villadsens første som politisk ordfører for partiet. Den post blev hun valgt til i 2021 efter blot to år i Folketinget.

Mai Villadsen skal ifølge partiets politik gå af som politisk ordfører i den kommende valgperiode, men det er langt ude i fremtiden, siger hun.

- Nu skal vi lige overstå et valg, hvor vi forhåbentlig får et fantastisk valgresultat, og så skal der forhandles på livet løs, så vi kan få et rødt og grønt flertal, siger hun.

Enhedslisten har ikke været begejstret for statsminister Mette Frederiksens (S) ambition om en regering over midten. De ønsker i stedet en ren rød regering.

- En regering med højrefløjen kommer ikke til at levere de nødvendige klimaløsninger. Det er helt sikkert, siger Mai Villadsen.

Enhedslisten er mandatmæssigt ikke i en position, hvor de kan sætte deres egen regering. Men hvordan ser Mai Villadsens drømmeregering ud?

- Måske ville den bestå af Enhedslisten, SF og Alternativet, siger hun.

- Det er ingen hemmelighed, at Enhedslistens og Socialdemokratiets udlændingepolitik er langt fra hinanden. Derfor kan jeg ikke se, at vi skal i regering med dem, siger Mai Villadsen.

Under valgkampen er Enhedslisten gået en smule tilbage i meningsmålingerne. Partiet ligger dog ikke langt fra de 6,9 procent af stemmerne, som de fik ved valget i 2019.

Enhedslisten har fået kritik for ikke at være tydelig nok om dets modstand mod regeringens planer om at sende flygtninge til modtagecenter i Rwanda.

I en periode var der tvivl om partiets holdning, inden det blev slået fast, at partiet trækker støtten til en regering, der sætter flygtninge på et fly til Rwanda.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter