Kort Nyt

09.11.22

Midtvejsvalg gav flere sejre til USA's aborttilhængere

I konservative Kentucky har et flertal af vælgerne stemt nej til at skrive abortforbud ind i forfatningen.
Aborttilhængere i Kentucky reagerer på meldingen om, at et flertal af delstatens vælgere har stemt imod en meget restriktiv abortlovgivning ved tirsdagens midtvejsvalg.
Aborttilhængere i Kentucky reagerer på meldingen om, at et flertal af delstatens vælgere har stemt imod en meget restriktiv abortlovgivning ved tirsdagens midtvejsvalg.

Tilhængere af abort har vundet stribevis af sejre ved midtvejsvalget i USA.

I Michigan har et flertal af vælgerne stemt for at sikre kvinder retten til fri abort.

Og i den traditionelt stærkt konservative delstat Kentucky har vælgerne stemt nej til en lovændring, der fuldkommen ville have fjernet retten til abort.

Dermed kan der være banet vej for, at kvinder i Kentucky igen kan få adgang til abort, skriver Washington Post.

Men delstaten har i forvejen en af USA's strengeste love på området, så trods aborttilhængernes valgsejr bliver der ikke umiddelbart adgang til abort.

Ud over, at USA's vælgere tirsdag skulle vælge hundredvis af guvernører, borgmestre og nye medlemmer til Kongressen, har der i flere stater været folkeafstemninger om en række emner. Blandt dem er retten til abort.

Også i Californien, Michigan og Vermont har tilhængere af abort været i flertal ved tirsdagens folkeafstemninger.

På stemmesedlen i de tre delstater var forskellige former af spørgsmål, som vil føre til, at borgernes "reproduktive rettigheder" skal skrives ind i delstaternes forfatninger.

Begrebet reproduktive rettigheder dækker også over retten til prævention.

Vermont og Californien er begge stater, hvor Demokraterne ofte vinder valg med store flertal.

Meningsmålinger har vist, at abort er et af de emner, der har fyldt mest for de amerikanske vælgere ved tirsdagens midtvejsvalg.

27 procent af de adspurgte vælgere sagde i en meningsmåling forud for valget, at de betragtede retten til abort som det mest afgørende spørgsmål, når de skulle beslutte, hvem de skulle stemme på.

Kun inflation lå højere på listen over, hvad USA's vælgere betragtede som valgets vigtigste spørgsmål. Her svarede 32 procent, at det var det vigtigste spørgsmål. Det viste en valgstedsmåling fra Edison Research tirsdag ifølge BBC.

Retten til abort blev et brandvarmt emne i USA, efter at landets højesteret i juni omgjorde den skelsættende afgørelse "Roe mod Wade" fra 1973, der i årtier har sikret kvinder ret til abort.

Højesteretten lader det være op til de enkelte delstater at lave deres egne love om abort. Siden juni har en lang række delstater indført abortforbud i forskellige afskygninger.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter