Kort Nyt

28.11.22

Moderaterne vil afkriminalisere stoffer til eget brug

Det skal afkriminaliseres at tage stoffer, mener Moderaterne. Men salg af stoffer skal stadig være forbudt.
Nanna W. Gotfredsen blev valgt for partiet Moderaterne ved valget 1. november. Hun uddyber nu partiets narkopolitik. (Arkivfoto).
Nanna W. Gotfredsen blev valgt for partiet Moderaterne ved valget 1. november. Hun uddyber nu partiets narkopolitik. (Arkivfoto).

Kriminalisering af stoffer skaber problemer for nogle af samfundets mest udsatte. Derfor vil Moderaterne afkriminalisere besiddelse af stoffer til eget brug. Det siger folketingsmedlem Nanna Gotfredsen (M) til Berlingske.

Og det gælder alle former for stoffer, andet ville være usagligt, tilføjer hun over for avisen.

Men hun understreger, at partiet mener, at det stadig skal være ulovligt at besidde stoffer med henblik på videresalg.

Nanna Gotfredsen siger, at kriminaliseringen af at tage stoffer har slået fejl.

- Kriminalisering er stigmatisering, og det betyder, at de stigmatiserede går under samfundets radar og ikke søger hjælp. Det medfører risiko for alverdens sygdomme, amputationer af arme og ben, overdoser og så videre, siger hun til Berlingske.

Hun understreger, at hun ikke mener, at det er en perfekt løsning at afkriminalisere. Men hun mener, at det er den bedste løsning at løsne lovgivningen.

I Moderaternes partiprogram står der, at substansmisbrug skal afkriminaliseres.

Ifølge Nanna Gotfredsen skal straffeapparatet reserves til handlinger, som skader andre frem for at beskytte mennesker mod sig selv.

Hun henviser også til en rapport fra FN i 2019. I den anbefaler 12 FN-organisationer at afkriminalisere narkotika til eget brug.

Det offentlige skal i det store hele ikke bruge ressourcer på ellers velfungerende mennesker, som en gang imellem tager stoffer, for de færreste får problemer, mener Nanna Gotfredsen.

I stedet skal man gøre mere for at hjælpe stofmisbrugere og forebygge stofbrug ved for eksempel at sætte ind over for unges mistrivsel.

Nanna Gotfredsen er nyvalgt folketingsmedlem for Moderaterne. Hun er jurist og har arbejdet med udsatte siden 1999 i organisationen Gadejuristen.

I Danmark er brug af stoffer ikke direkte kriminelt. Men det er kriminelt at besidde stoffer, uanset om det er til eget brug, eller det er fordi, at man har til hensigt at sælge det til andre.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter