Kort Nyt

08.12.22

Over 1100 stemmer nåede for sent frem til folketingsvalget

En lang række brevstemmer blev kategoriseret som "ikke rettidigt modtagne" ved valget og blev ikke talt med.
I Danmark er der en frist for at stemme til folketingsvalget, men ikke i udlandet. Nye tal viser, at over 1100 brevstemmer kom for sent ind på valgstederne. (Arkivfoto).
I Danmark er der en frist for at stemme til folketingsvalget, men ikke i udlandet. Nye tal viser, at over 1100 brevstemmer kom for sent ind på valgstederne. (Arkivfoto).

Mindst 1112 brevstemmer nåede ikke frem i tide til valget.

Det skriver DR.

I slutningen af november beskrev Ritzau, hvordan 417 brevstemmer først nåede valgstederne under valghandlingen fra klokken 8-20 den 1. november, og at tallet formentlig var højere, fordi en del stemmer først nåede frem i dagene fra den 2. november og frem.

Det er stemmerne i sidstnævnte kategori, DR har fået fra 41 ud af landets 98 kommuner, og lagt til de 417.

Indenrigs- og Boligministeriet vurderer, at stemmerne primært kommer fra danskere udlandet, hvor der ikke er en frist for at brevstemme.

Det kan både være stemmer fra danskere bosat i udlandet og folk, der eksempelvis er på rejser.

Men der er også tale om stemmer fra blandt andet hospitaler og fængsler i Danmark.

Fordi der ikke er en tidsfrist for at stemme i udlandet, kan vælgere aflevere stemmen så kort tid før valget, at det rent praktisk bliver umuligt at få den frem i tide.

Kasper Møller Hansen, der er valgforsker på Københavns Universitet, ærgrer sig over det høje tal. Til DR siger han, at det skubber til hele tilliden til vores system.

I forbindelse med, at tallet for de 417 indkomne stemmer kom frem, foreslog Anni Matthiesen, indenrigsordfører for Venstre, over for Ritzau at se på en form for deadline for at stemme i udlandet.

Det ønske gentager hun over for DR.

Sammenlignet med tidligere valg var der langt flere for sent indkomne brevstemmer ved det netop overståede.

Også andre valgforskere har kritiseret, at så mange stemmer ikke nåede frem til valget. Blandt andre Roger Buch, valgforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der mener, at det er "meget uheldigt".

Rune Stubager, valgforsker på Aarhus Universitet, var af samme holdning, da han kommenterede de 417 stemmer i slutningen af november:

- Det er ærgerligt, at nogle faktisk har gjort sig ulejligheden med at finde ud af, hvem de skulle stemme på og stemt, og stemmen så ender med ikke at tælle med, sagde han.

Benny Engelbrecht (S), der er formand for Udvalget til Prøvelse af Valg, sagde i den forbindelse, at et enigt Folketing har opfordret ministeriet til at se på, hvad der kan gøres for at undgå, at så mange stemmer kommer for sent ind.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter