Kort Nyt

02.11.22

Radikal leder trækker sig efter svagt stemmetal og halvering

Det er endnu uvist, om Sofie Carsten Nielsen vælges til Folketinget, men hun trækker sig som politisk leder.
Sofie Carsten Nielsen efter partilederdebat hos Publicistklubben i København.
Sofie Carsten Nielsen efter partilederdebat hos Publicistklubben i København.

Sofie Carsten Nielsen trækker sig som politisk leder for De Radikale, fordi hun ser ud til at få et svagt stemmetal ved folketingsvalget, der fandt sted tirsdag.

Hun stod selv i spidsen for at fremtvinge valget, men bliver nu offer for det. Det er uvist, om hun kommer i Folketinget, siger hun onsdag. Flere iagttagere ser det som overraskende, at hun trækker sig.

- Stemmetallene viser meget tydeligt, at der ikke er tillid til mig. Og uanset, om jeg bliver valgt ind eller ej, så er mandatet for svagt. Vælgernes stemmer vil noget andet, og det har jeg den største respekt for.

- Derfor kan jeg selvfølgelig heller ikke fortsætte som politisk leder. Jeg sender al styrke og kærlighed til den radikale gruppe, siger hun på Christiansborg ved et kort pressemøde.

Det var en tydelig berørt afgående leder, der gik uden at tage imod spørgsmål fra pressen efter at have leveret den korte besked. Det er under et døgn siden, at hun på valgnatten lovede at blive siddende.

Partiet fik hug ved folketingsvalget. Det var De Radikale, som de facto udløste valget som følge af den hårde kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) efter minksagen.

Partiet truede med at vælte regeringen, hvis den ikke udskrev valg. Samtidig skurede det i manges øjne, at partiet ville pege på Mette Frederiksen som statsminister, som partiet altså ville vælte.

Vælgerne har ikke belønnet De Radikale, der er blevet mere end halveret ved valget og må sige farvel til flere profiler. Partiet går ni mandater tilbage og står til at få syv.

Eksempelvis oplyser politisk ordfører Andreas Steenberg, at han ikke er kommet i Folketinget. Sofie Carsten Nielsen kæmper med sundhedsordfører Stinus Lindgreen om at få en plads i Folketinget for Københavns Omegns Storkreds.

På Fyn er der ikke valg til Rasmus Helveg Petersen, hvis efternavn er synonym med partiet.

Valget har vist sig at være bittersødt for partiet, for det står til at få en nøglerolle i dansk politik, da rød blok blot har et knebent flertal. Dermed kan De Radikale også se mod blå blok for at indføre reformer.

Det er endnu uvist, hvem der bliver ny leder af De Radikale.

Martin Lidegaard er næstformand og er onsdag hos dronningen til dronningerunde, idet der skal findes en kongelig undersøger, da regeringen er trådt tilbage.

Han stillede i 2020 op til kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen, men folketingsgruppen foretrak en anden.

Han har ingen kommentarer til, om han vil gå efter at blive politisk leder, men han afviser det ikke.

- Det er jeg utrolig trist over, og det kommer som et chok for os alle, siger han og uddyber kort, at han også først lige har fået nyheden om Sofie Carsten Nielsens beslutning.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter