Kort Nyt

11.11.22

Regeringsforhandlinger kan forsinke finansloven for 2023

Regeringsforhandlingerne kan have lange udsigter, hvorfor midlertidig bevillingslov kan komme på tale.
Mette Frederiksen (S) arbejder i disse dage på at danne en ny regering. Her møder hun pressen inden forhandlingerne torsdag.
Mette Frederiksen (S) arbejder i disse dage på at danne en ny regering. Her møder hun pressen inden forhandlingerne torsdag.

Den fungerende regering mener, at det kan blive "potentielt vanskeligt" at få vedtaget en finanslov for 2023 inden årets udgang.

Det viser et dokument, som torsdag er sendt til Folketingets partier, og som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Derfor har den fungerende regering varslet, at det kan blive nødvendigt med en midlertidig bevillingslov, som kan tages i brug, hvis en finanslov, altså statens budget for det kommende år, ikke er på plads i tide.

Den skal senest vedtages 21. december. Her mødes Folketinget efter planen sidste gang inden juleferien.

Bevillingsloven sikrer blandt andet, at "statens aktiviteter kan fortsætte uforstyrret", indtil en ny finanslov er vedtaget. Den sikrer også, at der kan udbetales løn til offentligt ansatte og opkræves skatter til staten.

I øjeblikket er S-formand, kongelig undersøger og fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) i gang med at lede regeringsforhandlingerne.

Her forsøger hun at danne en ny regering. Den må gerne ifølge Mette Frederiksen strække sig hen over den politiske midte med partier fra både rød og blå blok.

Men det er kan blive en svær manøvre, og en ny regering ser ikke til at vente lige rundt om hjørnet efter folketingsvalget 1. november.

Forhandlingerne fortsætter fredag i Statsministeriet. Emnerne er økonomi, reformer samt håndtering af inflation.

Normalt vedtages en finanslov i november eller december. Hvis en bevillingslov kommer i spil i år, vil det ikke være første gang, at det sker. Ifølge TV 2 skete det senest i 2011, hvor finansloven først blev vedtaget efter nytår.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter