Kort Nyt

03.12.22

Rusland vil ikke acceptere vestlige landes prisloft på olie

Vestlige landes prisloft på 60 dollar for olie skal begrænse Ruslands evne til at finansiere krigen i Ukraine.
Lavere pris for russisk olie vil ramme præsident Vladimir Putins vigtigste indtægtskilde, siger USA's finansminister. Ruslands regering er nu i gang med at analysere situationen og vil så komme med et svar, siger Putins talsmand. (Arkivfoto)
Lavere pris for russisk olie vil ramme præsident Vladimir Putins vigtigste indtægtskilde, siger USA's finansminister. Ruslands regering er nu i gang med at analysere situationen og vil så komme med et svar, siger Putins talsmand. (Arkivfoto)

Rusland anerkender ikke det prisloft på 60 dollar for russisk olie, som EU-landene, G7-landene og Australien er blevet enige om.

Det siger Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin, lørdag.

- Vi vil ikke acceptere dette prisloft, siger Peskov ifølge det russiske nyhedsbureau RIA.

Han tilføjer, at Rusland nu er i færd med at analysere den nye situation og derefter vil komme med et svar.

Den russiske regering har flere gange tidligere sagt, at den ikke vil levere olie til de lande, der indfører et prisloft.

Den advarsel lyder igen lørdag fra Ruslands udsending ved internationale organisationer i Wien, Mikhail Uljanov.

- Fra i år skal Europa leve uden russisk olie, skriver han på sociale medier.

Rusland er verdens næststørste eksportør af råolie, skriver AFP.

Beslutningen om at indføre et prisloft betyder, at landene i EU og G7 samt Australien fremover maksimalt må betale 60 dollar for en tønde russisk olie. Det svarer til godt 423 kroner.

Fredag lå prisen for en tønde russisk olie på 67 dollar.

Det vestlige prisloft skal være med til at presse Rusland økonomisk. En stor del af den krig, som russerne fører i Ukraine, er finansieret af indtægter fra oliesalg.

- Ruslands økonomi skrumper allerede, og landets budget er i stigende grad strakt til bristepunktet, så prisloftet vil omgående ramme Putins vigtigste indtægtskilde, siger USA's finansminister, Janet Yellen.

Hun tilføjer, at den aftalte maksimumpris også vil være en fordel for de lav- og mellemindkomstlande, der har været mest presset af høje priser på energi og fødevarer.

G7 består af syv af verdens førende industrilande. Medlemmerne er USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter