Kort Nyt

06.11.22

Russiske medier: Dæmning ved Kherson skadet ved angreb

Den russisk-kontrollerede Nova Kakhovka-dæmning i det sydlige Ukraine er delvist ødelagt ved et granatangreb.
Satellitfoto af den russisk-kontrollerede Nova Kakhovka-dæmning i Ukraine. Dæmningen meldes søndag delvist ødelagt ved et granatangreb udført af ukrainske styrker. Det rapporterer det russiske nyhedsbureau Tass.
Satellitfoto af den russisk-kontrollerede Nova Kakhovka-dæmning i Ukraine. Dæmningen meldes søndag delvist ødelagt ved et granatangreb udført af ukrainske styrker. Det rapporterer det russiske nyhedsbureau Tass.

I Ukraine er den russisk-kontrollerede Nova Kakhovka-dæmning blevet delvist ødelagt ved et granatangreb udført af ukrainske styrker, rapporterer russiske nyhedsbureauer søndag.

De henviser til oplysninger fra beredskabstjenester. Det officielle statskontrollerede nyhedsbureau Tass citerer en kilde for, at en raket fra det amerikanskfremstillede Himars-missilsystem har beskadiget dæmningens lukkemekanisme.

Den store dæmning blokerer Dnipro-floden i et område nær Kherson, hvor ukrainske styrker har vundet meget terræn i de seneste uger.

Tass citerer en kilde i beredskabstjenesterne for, at "det er et forsøg på at skabe betingelserne for en humanitær katastrofe".

Ifølge Tass skød russisk luftværn fem ukrainske raketter ned under et angreb, mens en ramte dæmningen.

I Kherson-regionen har politiske ledere tidligere sagt, at civile i området ville blive evakueret fra områder tæt på dæmningen på grund af risiko for oversvømmelse, hvis der skete angreb på vandkraftværket ved Kakhovka.

Der har været fremsat spekulationer om, at russerne ville have større interesse i en ødelagt dæmning end ukrainerne. Parterne har gentagne gange beskyldt fjenden for at ville sprænge dæmningen i stykker, hvilket vil skabe store ødelæggelser omkring storbyen Kherson.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky, har beskyldt russerne for at have planer om at sprænge dæmningen i stykker og forårsage store oversvømmelser.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Ria Novosti siger en lokal russisk-støttet embedsmand i det ukrainske område, hvor dæmningen ligger, at der ikke er sket kritiske skader på Nova Kakhovka.

- Alt er under kontrol. Størstedelen af luftangrebet blev afvist - kun en raket ramte dæmningen, men den forårsagede ikke alvorlige ødelæggelser, siger embedsmanden Ruslan Agayev fra det russisk-støttede styre i byen Novaya Kakhovka.

Russerne vandt kontrol over den hydroelektriske dæmning i det sydlige Ukraine i begyndelsen af krigen. Området forsyner den russisk-annekterede Krimhalvø med vand.

Reservoiret ved dæmningen kan holde 18 kubikkilometer vand.

Styret i Kyiv siger, at en ødelæggelse af dæmningen vil forårsage en "katastrofe på den store skala", og de ukrainske ledere har opfordret til, at der indsættes en international mission ved dæmningen.

/ritzau/ReutersKilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter