Kort Nyt

04.11.22

Scholz skal mødes med Xi på kontroversielt lynvisit i Kina

Menneskerettighedsaktivister mener, at Olaf Scholz indirekte støtter Xi og Kinas undertrykkelse af uighurerne.
Den tyske kansler, Olaf Scholz, er fredag ankommet med fly til Beijing Capital International Airport i den kinesiske hovedstad. Han skal senere fredag mødes med præsident Xi Jinping.
Den tyske kansler, Olaf Scholz, er fredag ankommet med fly til Beijing Capital International Airport i den kinesiske hovedstad. Han skal senere fredag mødes med præsident Xi Jinping.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, er fredag ankommet til den kinesiske hovedstad, Beijing, hvor han senere på dagen skal mødes med præsident Xi Jinping.

Scholz bliver dermed den første vestlige leder til at mødes med Xi, efter at den kinesiske præsident i forrige weekend sikrede sig en tredje periode som generalsekretær i Kinas Kommunistiske Parti.

Scholz skal også mødes med premierminister Li Keqiang under sit besøg, der som følge af strenge kinesiske coronarestriktioner er planlagt til kun at vare i 11 timer.

Scholz står i spidsen for en erhvervsdelegation bestående af et dusin topchefer, herunder blandt andre topcheferne for Volkswagen, BMW, BASF, Bayer og Deutsche Bank.

Den tyske kansler skal sammen med det kinesiske lederskab drøfte de to landes økonomiske samarbejde.

Scholz' besøg har fået hård kritik fra flere sider.

Forud for besøget opfordrede blandt andre kinesiske dissidenter og organisationen World Uyghur Congress til at aflyse det.

Menneskerettighedsaktivister mener blandt andet, at Scholz indirekte støtter Xi Jinping og Kinas undertrykkelse af det muslimske uighur-mindretal i Xinjiang-provinsen.

Scholz har lovet at ændre den måde, Tyskland håndterer Kina på. Samtidig har han lovet at rejse "vanskelige spørgsmål", herunder spørgsmål om menneskerettigheder og behandling af minoriteter.

Den tyske kansler har også udtrykt bekymring over konflikten om Taiwans status.

Scholz har tidligere forsvaret sit besøg i Kina ved at understrege, at verden har brug for Kina. Og derfor er der også brug for at undersøge muligheden for samarbejde, mener han.

Kilde: /ritzau/dpa

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter