Kort Nyt

27.01.23

Schweizisk delstat vil lave forbud mod nazistiske symboler

I modsætning til mange andre europæiske lande har Schweiz ikke forbud mod at bære hagekors offentligt.
Hagekorset, der typisk forbindes med nazisterne før og under Anden Verdenskrig, ses her til højre på et museum i Frankrig.
Hagekorset, der typisk forbindes med nazisterne før og under Anden Verdenskrig, ses her til højre på et museum i Frankrig.

Schweiz kan så småt være på vej mod et forbud mod at fremvise eller bære nazistiske symboler i det offentlige rum.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I hvert fald arbejder en af landets 26 delstater - kantoner - på at indføre et forbud. Det drejer sig om Genève, hvor en gruppe bestående af politikere fra flere forskellige partier vil have ændret kantonens forfatning.

I modsætning til mange andre europæiske lande er det i dag ikke forbudt at fremvise eksempelvis hagekorset offentligt.

Hagekorset - eller svastika - forbindes typisk med nazisternes brug af symbolet i perioden før og under Anden Verdenskrig.

Debatten om nazistiske symboler i det offentlige rum er blusset op i Schweiz, efter at et flag med et hagekors tidligere på måneden blev fremvist på et marked, hvor der blev solgt militære samleobjekter.

Gruppen af politikere fra Genève håber, at kantonens lovgivende forsamling vil erklære sig enig i den foreslåede lovændring fredag. Fredag er den årlige internationale mindedag for holocaust. Den falder hvert år 27. januar.

Museer og filmproduktioner vil være undtaget fra lovændringen. Derudover vil forslaget dog betyde, at man i høj grad følger resten af Europas linje.

- Det er aldrig for sent af forhindre nazistiske idéer i at blive udtrykt gennem disse objekter, siger den liberale politiker Alexis Barbey til AFP.

Lovændringen skal først godkendes af det nationale parlament i Schweiz. Herefter skal det gennem en folkeafstemning i Genève.

I Schweiz er det ikke forbudt at fremvise nazistiske symboler, "så længe de ikke er ledsaget af et budskab om racistisk eller antisemitisk ideologi".

Det fortæller Johanne Gurfinkiel, der er generalsekretær i gruppen Cicad. Gruppen bekæmper antisemitisme i den vestlige del af Schweiz.

Ifølge Cicad er brugen af nazistiske symboler steget de seneste år. Blandt andet i forbindelse med demonstrationer under coronapandemien.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter