Kort Nyt

15.11.22

Søren Gade er valgt som midlertidig formand for Folketinget

Et meget bredt flertal samledes hurtigt om Søren Gade som formand for Folketinget.
Søren Gade (V) er tirsdag valgt som midlertidig formand for Folketinget, efter at medlemmerne var samlet første gang efter valget 1. november. (Arkivfoto).
Søren Gade (V) er tirsdag valgt som midlertidig formand for Folketinget, efter at medlemmerne var samlet første gang efter valget 1. november. (Arkivfoto).

Søren Gade (V) er tirsdag valgt som midlertidig formand for Folketinget på det første møde efter valget 1. november.

Som Folketingets aldersformand blev det første møde i Folketingssalen ledet af Pia Kjærsgaard (DF), som kaldte Venstre-politikeren til talerstolen efter indstillingen.

- Jeg takker for valget til midlertidig formand og byder alle velkommen til arbejdet, siger Søren Gade.

Et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, De Radiale og DF står bag valget.

Søren Gade ventes valgt som permanent formand onsdag. På samme møde nedsættes en lang række af Folketingets udvalg.

På det meget korte møde tirsdag satte Søren Gade navne på medlemmerne af Udvalget til Prøvelse af Valgene, der blev nedsat - også midlertidigt.

Den midlertidige nedsættelse skyldes, at udvalget blandt andet har ansvar for at godkende hver enkelt kandidat efter folketingsvalget.

Hvis en valgt "kandidat ikke er i stand til eller ikke ønsker at modtage mandatet, undersøger Udvalget til Prøvelse af Valgene, om der er grundlag for at godkende stedfortræderen".

Det stod i weekenden klart, at Søren Gade, som i sommer forlod sin plads i Europa-Parlamentet for at stille op til Folketinget, vil få posten som formand.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at Socialdemokratiet støtter Gade, kort efter at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lørdag præsenterede ham som partiets kandidat.

Allerede lørdag var der flertal for Søren Gade. Har kaldte han det et "kæmpe skulderklap" fra partiformanden.

- Der er nogle ting i verden og i livet, som man ikke kan sige nej til. Det her er en af dem. Hvis jeg skulle ende med at blive formand, kan jeg ikke få en større anerkendelse, sagde Søren Gade.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter