Kort Nyt

04.11.22

Stoltenberg om Nato-ansøgninger: Finland og Sverige har leveret

Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg slår fast, at Finland og Sverige bør lukkes ind i alliancen.
Natos generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, og den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, under en pressekonference i Istanbul torsdag. Finsk og svensk Nato-ansøgning var på dagsordenen.
Natos generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, og den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, under en pressekonference i Istanbul torsdag. Finsk og svensk Nato-ansøgning var på dagsordenen.

Sverige og Finland vil bestræbe sig på at samarbejde med Tyrkiet i forhold til at drøfte de tyrkiske bekymringer over landenes mulige medlemskab af Nato.

Det siger forsvarsalliancens generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er tid til at byde Sverige og Finland velkommen som medlemmer af Nato, siger Stoltenberg på en pressekonference med den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, efter et møde i Istanbul.

Generalsekretæren gør det endnu en gang klart, at han mener, at tiden er moden til svensk og finsk Nato-medlemskab.

- Finland og Sverige har leveret. Det er på tide at give dem fuldt Nato-medlemskab, siger Stoltenberg ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Nato-chefen opremser desuden en række sager, som han mener udtrykker, at de to nordiske lande har opfyldt Tyrkiets krav.

Det gælder blandt andet løfter om samarbejder i kampen mod terror, og at Sverige skal skrotte restriktioner på våbeneksport til Tyrkiet.

Stoltenberg lægger også vægt på, at Sverige er i gang med at vedtage love, som forbyder medlemskab af det kurdiske arbejderparti PKK.

Omvendt fremhæver Mevlüt Çavusoglu, at man fra tyrkisk side ønsker, at Sverige og Finland tager flere "konkrete skridt" i kampen mod terror, før Tyrkiets nationalforsamling vil godkende de to landes Nato-medlemskab.

Ifølge NTB er der dog ingenting, der tyder på, at Tyrkiet vil sige ja til svensk og finsk Nato-medlemskab lige foreløbigt.

NTB skriver, at mediet Bloomberg torsdag citerer unavngivne kilder for at sige, at Tyrkiets nationalforsamling næppe kommer til at give grønt lys før årsskiftet.

Chancerne er også små, for at det sker før valget i juni næste år. Kilderne beskrives som embedsmænd med godt kendskab til sagen.

I juni underskrev Sverige, Finland og Tyrkiet et aftalepapir, om at Tyrkiet vil sige ja til ansøgningerne, såfremt de nordiske lande lever op til en række krav.

Den formelle optagelsesproces til Nato kræver vedtagelse i alle 30 Nato-landes lovgivende forsamlinger, herunder også Tyrkiets.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter