Kort Nyt

22.11.22

Strid om nummerplader fortsætter i Kosovo og Serbien

Strid om nummerplader, som anvendes af det serbiske mindretal i Kosovo, kan udløse nye voldelige sammenstød.
Kosovo-serbere med serbiske flag under en protestaktion i byen Mitrovica tidligere i denne måned. De demonstrerer mod indførelsen af en ny lov, som vil betyde, at serbere, der bor i det nordlige Kosovo, bliver påkrævet at have kosovoske nummerplader på deres biler.
Kosovo-serbere med serbiske flag under en protestaktion i byen Mitrovica tidligere i denne måned. De demonstrerer mod indførelsen af en ny lov, som vil betyde, at serbere, der bor i det nordlige Kosovo, bliver påkrævet at have kosovoske nummerplader på deres biler.

Det lykkedes mandag ikke for Serbien og Kosovo at nå frem til en aftale i en ophedet strid om nummerplader ved forhandlinger, der var arrangeret af EU.

Der er frygt for, at striden vil udløse ny vold mellem parterne.

- Jeg har gjort det klart, at vi ikke kan fortsætte på denne måde, siger EU's udenrigschef, Josep Borrell.

Striden gælder nummerplader, som anvendes af det serbiske mindretal i Kosovo.

- Efter mange timers forhandlinger fra klokken 08.00 er de to parter ikke nået frem til en løsning, siger Borrell i en erklæring.

- Jeg mener, det er vigtigt, at parterne tager ansvar ved disse forhandlinger og for enhver eskalering og vold i de kommende dage, tilføjer han.

Striden er udløst af Kosovos beslutning om at indføre nye regler for bilers nummerplader.

Reglerne vil betyde, at serbere, der bor i det nordlige Kosovo, bliver påkrævet at have kosovoske nummerplader på deres biler.

Borrell, som var leder af forhandlingerne mandag, har tidligere haft separate møder med parterne. EU har lagt stor vægt på at finde en løsning på striden, som kan eskalere til en ny væbnet konflikt.

Et stort antal etniske serbere er tidligere i denne måned trådt tilbage fra deres poster i Kosovos hovedstad, Pristina.

Det har både omfattet politifolk, parlamentarikere, kommunalpolitikere og ansatte i retsvæsnet. De har forladt deres job i protest mod de nye regler om nummerplader.

Det lokale medie Balkan Insight har i de seneste måneder rapporteret om ildspåsættelser vendt mod Kosovo-serbere, som havde fået udskiftet deres serbiske nummerplader med Kosovo-nummerplader.

Forhandlingerne om nummerpladerne har også drejet sig om genansættelser af dem, som har forlod deres job under bølgen af protester.

Kosovo erklærede uafhængighed fra Serbien i 2008. Det er anerkendt som et selvstændigt land af størstedelen af Natos medlemmer - herunder Danmark.

Serbien anerkender ikke Kosovos selvstændighed.

Nato er til stede i Kosovo med cirka 3700 soldater.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter