Kort Nyt

14.12.22

SVM-regering vil styrke velfærd gennem otte reformspor

Danmark skal bevæge sig fra velfærdsstat til velfærdssamfund, fremgår det af nyt regeringsgrundlag.
Regeringsgrundlaget blev onsdag ved middagstid fremlagt på Marienborg og indeholder en 58 sider lang plan for, hvad SVM-regeringen vil realisere.
Regeringsgrundlaget blev onsdag ved middagstid fremlagt på Marienborg og indeholder en 58 sider lang plan for, hvad SVM-regeringen vil realisere.

SVM-regeringen vil skabe forbedringer på velfærden igennem otte reformspor, hvor en del af de politiske tiltag, der blev nævnt på pressemødet på Marienborg onsdag, indgår.

De otte spor er ifølge regeringsgrundlaget beskæftigelse, frisættelse, rekruttering, sundhed, uddannelse, trivsel, værdighed og vækst.

- Regeringen ønsker at bevæge Danmark fra en velfærdsstat til et velfærdssamfund med meget mere lokal frihed, selvbestemmelse og forandringskraft, står der i regeringsgrundlaget.

Planen for velfærden hedder Velfærd 2.0, og den kan, mener de nye regeringspartier, fremtidssikre velfærden i Danmark.

På beskæftigelsesområdet vil S, V og M nedlægge jobcentrene og forhøje beskæftigelsesfradraget, ligesom også forslagene om at lempe skatten indgår i dette spor.

Når det kommer til sporet om frisættelse, er tankerne i regeringsgrundlaget lidt mindre klare. Unødig statslig og kommunal regulering skal væk, ligesom der skal være mere frit valg i blandt andet ældreplejen.

Under punktet værdighed hedder det i regeringsgrundlaget, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe til at se på vilkårene for sexarbejdere, ligesom der skal følges op på en række regler og ordninger omkring eksempelvis lægeordineret heroin.

SVM-regeringen præsenteres officielt torsdag, hvor der bliver sat navn på, hvem der får hvilke ministerposter, men onsdag er det fulde regeringsgrundlag lagt frem.

Formand for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, kalder de otte reformspor for spændende, og KL ønsker at spille en central rolle i at føre de politiske tiltag på velfærdsområdet igennem.

Damm ser dog også tidsler:

- Regeringen vil tage en del penge ud af velfærden. Det kalder på en grundlæggende snak om, hvad vi stiller borgerne i udsigt.

- Der skal være balance mellem, hvad vi lover borgerne, og hvad de kommer til at opleve i deres hverdag og i mødet med det offentlige. Dén forventningsafstemning skal vi hjælpes ad med, siger han i en pressemeddelelse.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter