Kort Nyt

26.11.22

Taiwans præsident taber valg og trækker sig som partiformand

Præsident reagerer på nederlag ved lokalvalg. Eksperter siger, at anspændt forhold til Kina ikke betød noget.
Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, meddeler på et pressemøde, at hun trækker sig som formand for det regerende Demokratiske Fremskridtsparti, efter partiet har lidt en række nederlag ved valg i regioner og kommuner.
Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, meddeler på et pressemøde, at hun trækker sig som formand for det regerende Demokratiske Fremskridtsparti, efter partiet har lidt en række nederlag ved valg i regioner og kommuner.

Taiwans præsident, Tsai Ing-Wen, er trådt tilbage som formand for sit regerende Demokratiske Fremskridtsparti. Det sker, efter at partiet har lidt nederlag ved en række lokalvalg i landet.

Valgeksperter påpeger, at partiets tilbagegang ikke skyldes det anspændte forhold mellem Kina og Taiwan.

Præsident Tsai havde ellers forsøgt at få valgkampen til at handle om, hvordan et demokratisk Taiwan forsvarer sig mod et aggressivt Kina.

På et pressemøde siger Tsai, at hun anerkender lokalvalgenes tale. At hendes parti ikke har slået til på lokalt niveau.

- Resultatet levede ikke op til vores forventninger. Vi accepterer ydmygt resultaterne og accepterer det taiwanske folks beslutning, siger hun.

Vælgerne har lørdag stemt om borgmesterposter og medlemmer til 21 storby- og regionalråd. Og de har udpeget 11.000 personer til byråd og offentlige embeder.

Af dem ser oppositionspartiet KMT ud til at have vundet 13 af de store byer og regioner. Herunder hovedstaden Taipei. Tsais Demokratiske Fremskridtsparti har flertal i fem af dem ifølge Reuters.

Under valgkampen har det primært handlet om lokale spørgsmål. Lige fra luftforurening, industriudvikling, lønninger, infrastruktur og velfærd til uddannelser.

- De lokale valg handler ikke om Kina, siger Jieh-min Wu, en Kina-ekspert fra forskergruppen Academia Sinica i Taipei.

Der bor godt 23,5 millioner mennesker i Taiwan, der har et areal lidt mindre end Danmark. Øen har siden 1949 fungeret som et uafhængigt land, efter kinesiske nationalister flygtede til øen.

Men det kinesiske regime fastholder, at det fortsat er en del af Kina. Det gennemfører jævnligt militærøvelser tæt på Taiwan.

Kilde: /ritzau/dpa

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter