Kort Nyt

10.12.22

Ukraine er det farligste land for journalister i 2022

Krig i Ukraine har ført til 12 journalisters død. Landet er dermed det farligste sted for journalister i 2022.
Fotografen Pierre Zakrzewski, ansat ved Fox News, blev sammen med sin kollega Oleksandra Kuvsjinova dræbt i udkanten af den ukrainske hovedstad, Kyiv, i marts.
Fotografen Pierre Zakrzewski, ansat ved Fox News, blev sammen med sin kollega Oleksandra Kuvsjinova dræbt i udkanten af den ukrainske hovedstad, Kyiv, i marts.

I alt er 67 journalister blevet dræbt i år verden over.

Det oplyser Det Internationale Journalistforbund (IFJ), som kalder på handling.

12 af dem er blevet dræbt i forbindelse med dækning af krigen i Ukraine. Dermed er landet det farligste land for journalister i 2022. Mange af dem døde under krigens første kaotiske uger.

I 2021 blev 47 journalister dræbt på verdensplan.

Uroligheder og kriminalitet i Mexico og Haiti har sammen med Ruslands invasion af Ukraine bidraget til, at 2022-tallet er højere.

- Stigningen i antallet af dræbte journalister og andre medieansatte er en alvorlig grund til bekymring og endnu en advarsel til regeringer verden over om at skride til handling i forsøget på at beskytte journalistik - en af grundstenene i vores samfund, lyder det fra forbundets generalsekretær, Anthony Bellanger, i en pressemeddelelse.

IFJ's optælling viser også, at journalister er blandt de første ofre, når der rundt omkring i verden bliver slået ned på protester.

Det er der blandt andet blevet i Kina, Hviderusland, Egypten, Hongkong, Iran Myanmar, Tyrkiet og Kina.

I alt sidder 375 journalister fængslet.

84 af dem sidder i Kina og Hongkong. 64 sidder i Myanmar, mens 51 sidder fængslet i Tyrkiet.

- Antallet af journalister, der bliver tilbageholdt for ganske simpelt at udføre deres job, er en latterliggørelse af ambitiøse erklæringer om menneskerettigheder og pressefrihed udformet af mange regeringer proklameret på internationale konferencer, udtaler Bellanger.

I Palæstina blev Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh skudt, mens hun dækkede en razzia på Vestbredden i maj.

Tv-stationen, der har base i Qatar og er delvist finansieret af landets regering, har tidligere på ugen indgivet en sag til Den Internationale Straffedomstol (ICC) om journalisten, som stationen mener, er blevet bevidst dræbt af israelske styrker.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter