Kort Nyt

16.12.22

Ukrainere vil mangle strøm i længere tid efter angreb

Ni energianlæg rundt om i Ukraine er ifølge energiminister blevet beskadiget i missilangreb fredag.
Mennesker i Kyiv søger fredag ly i metrostationer under jorden, da Ukraine blev ramt af omfattende missilangreb.
Mennesker i Kyiv søger fredag ly i metrostationer under jorden, da Ukraine blev ramt af omfattende missilangreb.

Der er mangel på vand, varme og strøm adskillige steder i Ukraine, efter at ukrainerne fredag morgen kunne slå øjnene op til omfattende missilangreb fra Rusland.

I løbet af morgenen blev der ifølge ukrainske embedsfolk affyret flere end 70 missiler i det, der af embedsmændene beskrives som et af de største angreb mod Ukraine siden krigens begyndelse i slutningen af februar.

Det skriver Reuters.

Og selv om mange af missilerne angiveligt blev skudt ned af ukrainsk militær, har angrebet medført store ødelæggelser.

Ukraines forsyningsmyndigheder meddeler således fredag eftermiddag, at det vil tage længere tid end tidligere at få strøm ud i landet og generel infrastruktur op at køre igen efter morgenens angreb.

- I lyset af at dette allerede er den niende bølge af missilangreb på energianlæg, kan genoprettelsen af strømforsyningen tage længere tid end før, lyder det ifølge Reuters.

- Prioriteten vil være på den kritiske infrastruktur i form af hospitaler, vandforsyning, varmeforsyning og anlæg til spildevandsrensning, skriver myndigheden.

Rundt om i Ukraine er ni anlæg, der producerer energi, blevet beskadiget i fredagens angreb. Det siger energiminister Herman Halusjtsjenko på nationalt tv fredag eftermiddag.

- Vi kan allerede konstatere ødelæggelser på ni energianlæg. Vi er stadig ved at få overblik over skaderne, siger han ifølge Reuters.

Tidligere på dagen kunne også Kyivs borgmester, Vitalij Klitschko, meddele, at vandforsyningen i hovedstaden var blevet ramt.

Der er også strømafbrydelser flere steder. Det gælder Kharkiv, byen Poltova og flere områder af Kyiv. Også i den nordøstlige region Sumy meddeler guvernøren, at der er strømnedbrud fredag morgen som følge af angrebene.

Dele af jernbanenettet er ligeledes sat ud af drift, og det samme er Kyivs metroservice.

- På grund af skader på energinettet og udfald på nødstrømmen, vil metrotog ikke køre før sidste på dagen. Samtidig vil undergrundsstationerne fungere som beskyttelsesrum, skriver myndighederne i Kyiv i en udtalelse.

Det store angreb kommer, dagen efter at EU vedtog en ny sanktionspakke mod Rusland.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter