Kort Nyt

07.12.22

USA afsætter milliarder i militærhjælp til Ukraine i det nye år

USA's Kongres har allerede vedtaget, at der skal sendes mindst 5,7 milliarder kroner til Ukraine i 2023.
USA har tidligere bidraget til Ukraine med langtrækkende missilsystemer som det, der ses på billedet her. (Arkivfoto).
USA har tidligere bidraget til Ukraine med langtrækkende missilsystemer som det, der ses på billedet her. (Arkivfoto).

Der ses ingen umiddelbar ende på krigen mellem Ukraine og Rusland. I hvert fald ikke fra Kongressen i USA.

Begge kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, har skrevet under på, at USA skal yde mindst 800 millioner kroner i militærbistand til Ukraine i 2023. Beløbet svarer til cirka 5,7 milliarder kroner.

Landets præsident, Joe Biden, havde i første omgang bedt om en halv milliard dollar - cirka 3,5 milliarder kroner - men det har Kongressen altså forøget betydeligt.

Vedtagelsen er en del af et større militærbudget, som er blevet vedtaget årligt siden 1961. Det omhandler alt fra soldaters løn til indkøb af krigsskibe og fly.

I den nyligt vedtagne version er der desuden sat 11,5 milliarder dollar af til nye investeringer i USA's militære engagement i Indo-Stillehavsregionen.

Den amerikanske hjælp har vist sig som en enormt stor del af Ukraines succes i krigen mod Rusland.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skrev i begyndelsen af november, at landet samlet set har ydet mere end 19,3 milliarder dollar til Ukraine, siden Joe Biden trådte til som præsident.

Det svarer til omkring 136,5 milliarder danske kroner.

Rusland invaderede Ukraine den 24. februar i år. Det skete, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, gav det grønne lys til en "særlig militæroperation", som skulle stoppe det, som præsidenten kaldte et folkemord mod etniske russere i det østlige Ukraine.

Siden har Rusland annekteret fire ukrainske regioner. Ud over de østlige regioner Donetsk og Luhansk er det Zaporizjzja og Kherson.

Annekteringerne anerkendes ikke internationalt.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter