Kort Nyt

21.12.22

Zelenskyj skal tale til Kongressen i USA og mødes med Biden

Biden ventes at komme med ny stor våbenpakke under Zelenskyj-besøg, som blev planlagt i hemmelighed.
Zelenskyjs besøg i USA kommer, kort efter at han besøgte frontlinjebyen Bakhmut i Østukraine. Her fastholdt han, at Ukraines mål er at befri alle russiskbesatte områder. (Arkivfoto).
Zelenskyjs besøg i USA kommer, kort efter at han besøgte frontlinjebyen Bakhmut i Østukraine. Her fastholdt han, at Ukraines mål er at befri alle russiskbesatte områder. (Arkivfoto).

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, skal onsdag møde præsident Joe Biden og tale til Kongressen ved et besøg i Washington D.C i USA.

Det bekræfter Det Hvide Hus onsdag morgen dansk tid.

Det bliver første gang, siden Rusland invaderede nabolandet Ukraine i februar, at den ukrainske præsident vil forlade sit land.

Sent tirsdag begyndte flere amerikanske medier at skrive om besøget, der er blevet arrangeret i hemmelighed. De første artikler blev dog skrevet med henvisning til anonyme kilder. Først nu er det officielt bekræftet.

Besøget skal "understrege USA's trofaste forpligtelse til at støtte Ukraine, så længe det kræves". Det siger talskvinde for Det Hvide Hus Karine Jean-Pierre i en pressemeddelelse.

Også Zelenskyj selv bekræfter besøget.

- På vej til USA for at styrke Ukraines robusthed og forsvarsevner, skriver den ukrainske præsident på Twitter.

- Præsident Joe Biden og jeg vil især tale om samarbejde mellem Ukraine og USA.

En højtstående amerikansk embedsmand bekræfter ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Biden vil komme med en meddelelse om en ny amerikansk våbenpakke til Ukraine på næsten to milliarder dollar. Det svarer til omkring 14 milliarder danske kroner.

Pakken vil blandt andet indeholde Patriot-missiler, som skal hjælpe til at forsvare Ukraines hovedstad, Kyiv, mod russiske missilangreb.

Zelenskyjs besøg finder sted, 300 dage efter at Rusland invaderede Ukraine.

Dengang var målet at indtage Kyiv på få dage. Men det fik Ukraine afværget.

For nylig udtalte flere ukrainske generaler dog, at der ventes en større russisk offensiv i det nye år, måske allerede i januar.

Flere talte endda om et muligt nyt russisk forsøg på at indtage Kyiv.

Zelenskyjs besøg i USA kommer, kort efter at han besøgte frontlinjebyen Bakhmut i Østukraine. Her fastholdt han, at Ukraines mål er at befri alle russiskbesatte områder.

Ifølge nyhedsbureauet AFP begyndte planerne om besøget i USA med et opkald mellem Biden og Zelenskyj 11. december. Det blev efterfulgt af en formel invitation for en uge siden og en bekræftelse søndag.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter