30.06.23

Domstol udelukker Bolsonaro fra politik i syv år

Brasiliens ekspræsident må ikke genopstille til valg frem til 2030, afgør domstol. Han ventes at anke udfald.
Valgtribunal i Brasilien har udelukket landets tidligere præsident Jair Bolsonaro fra politik i de næste syv år. Han ventes at anke afgørelsen til landets højesteret.
Valgtribunal i Brasilien har udelukket landets tidligere præsident Jair Bolsonaro fra politik i de næste syv år. Han ventes at anke afgørelsen til landets højesteret.

Brasiliens ekspræsident Jair Bolsonaro er udelukket fra politik i syv år.

Det har et flertal af syv dommere ved landets valgtribunal afgjort fredag.

Fem af dommerne mener, at Bolsonaro har misbrugt sin magt i forbindelse med valget sidste år. Her led han nederlag til den nuværende præsident, Luiz Inácio Lula da Silva.

Derfor er han udelukket fra at bestride et offentligt embede frem til 2030.

Bolsonaro kan anke afgørelsen til landets højesteret.

To af dommerne mener ikke, at Bolsonaro misbrugte sin politiske magt og de brasilianske medier.

Sagen mod Bolsonaro blev indledt torsdag i sidste uge.

Den højreorienterede ekspræsident er anklaget for at have misbrugt sin magt, da han sidste år kaldte en række ambassadører sammen.

Under mødet med dem gav han udtryk for, at han ikke havde tillid til Brasiliens elektroniske valgsystem og fremlagde en lang liste af udokumenterede påstande om manglerne ved systemet.

Han kom ikke med beviser for sine påstande om valgsystemets fejl og mangler.

- Bolsonaro brugte mødet med ambassadørerne til at sprede tvivl og anspore konspirationsteorier, sagde dommer Benedito Goncalves tidligere på ugen.

Ekspræsidenten afviser at have gjort noget forkert. Og han siger, at han allerede nu har planer om at bringe sagen hele vejen til landets højesteret.

- Jeg har ikke angrebet valgsystemet. Jeg fremviste bare dets mulige svagheder, sagde han tidligere fredag, inden afgørelsen kom fra valgdomstolen.

Da de syv dommere havde besluttet sig i sagen, betegnede Bolsonaro afgørelsen som "en kniv i ryggen". Han understreger, at han fortsat vil arbejde for at fremme højrefløjens politik i Brasilien.

Den 68-årige ekspræsident er også anklaget for at have misbrugt statslige medier ved at holde mødet i præsidentpaladset. Det skete i forbindelse med valget i oktober sidste år.

Mange brasilianere mener desuden, at Bolsonaro med sine spekulationer om valgsvindel var afgørende for at skabe en bevægelse, der ville have valgresultatet omstødt.

Det kulminerede 8. januar i år, hvor tusindvis af hans tilhængere stormede parlamentet, præsidentpaladset og højesterettens bygninger.

Præsident Lulas fløj glæder sig over fredagens afgørelse.

- Der er kommet nogle vigtige budskaber fra valgtribunalet: Løgn er ikke et legitimt værktøj til at udøve et offentligt embede, og politik er ikke styret af jungleloven, skriver justitsminister Flavio Dino på Twitter.

- Demokratiet har bestået sin sværeste stresstest i årtier, tilføjer han.

Brasilien holder præsidentvalg igen i 2026.

Bolsonaro var senator, inden han blev præsident. Men hvis højesteretten opretholder valgtribunalets afgørelse, vil han heller ikke kunne stille op til Senatet eller andre politiske embeder.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter