23.04.23

En række lande evakuerer borgere i konfliktramte Sudan

Søndag er evakueringsmissioner i fuld gang fra Sudan. Også Danmark arbejder med "konkrete" muligheder.
30 personer er på danskerlisten i Sudan, hvor der er fortsatte kampe.
30 personer er på danskerlisten i Sudan, hvor der er fortsatte kampe.

Kampene i Sudan har fået en række lande til at evakuere statsborgere.

Flere vestlige lande har søndag enten gennemført missioner eller i færd med at gøre det.

Sent søndag eftermiddag meddeler udenrigsministeriet i Norge, at de norske diplomater nu er ude af Sudan.

- Jeg er glad og lettet over, at vores tre norske diplomater nu er i sikkerhed efter at have været fanget i kamphandlingerne i Khartoum i en uge, siger udenrigsminister Anniken Huitfeldt i en pressemeddelelse.

Nu rettes fokus mod at bistå norske borgere, der ønsker at forlade Sudan. Der er registreret omkring 80 nordmænd i det afrikanske land.

Tidligere søndag meddelte Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, på Twitter, at britiske diplomater og deres familier er blevet evakueret fra Sudan.

Sunak kaldte evakueringsoperationen "kompleks og hurtig".

Hundredvis har mistet livet, og tusinder er blevet såret i den seneste uges kampe mellem Sudans hær og den paramilitære organisation RSF.

- Jeg hylder vores diplomaters engagement og modet hos vores militærpersonel, som gennemførte denne svære operation, siger Sunak på Twitter.

- Vi fortsætter ad en enhver mulig vej for at gøre en ende på blodsudgydelserne i Sudan og sikre de tilbageværende britiske borgere i landet.

Den tyske hær er begyndt at evakuere statsborgere, oplyser Tysklands forsvarsministerium.

Og i Sverige har Riksdagen søndag stemt for at sende en væbnet styrke på op mod 150 mand til Sudan for at bistå med evakuering.

Der menes at være omkring 100 svenske statsborgere i Sudan, heriblandt ambassadeansatte.

Søndag udtaler Udenrigsministeriet, at Danmark arbejder med konkrete evakueringsmuligheder for at få danskere ud af det konfliktramte Sudan. Det skriver ministeriet i en mail til Ritzau.

Oplysninger deles løbende med personer på danskerlisten.

- Ministeriet fortsætter det tætte samarbejde med partnere om mulighederne for at bistå danskere med udrejse. Der arbejdes nu med konkrete evakueringsmuligheder, lyder det.

For danskere, der ikke har mulighed for eller måtte beslutte ikke at benytte sig af evakueringstilbud, er rådgivningen fortsat at blive indendørs, lyder det.

Lørdag oplyste Udenrigsministeriet, at der er omkring 30 personer på danskerlisten for Sudan.

Her lød det også, at Danmark ikke har en ambassade i Sudan og derfor har "begrænsede muligheder" for at hjælpe strandede danskere.

Natten til søndag evakuerede USA ambassadeansatte. Frankrig melder søndag, at franske diplomater er i færd med at blive evakueret.

Konflikten bunder blandt andet i uenighed om, hvorvidt der skal indføres et civilt styre i det afrikanske land.

Sudans hær og RSF stod ellers bag et fælles militærkup i oktober 2021. Men forholdet mellem parterner har udviklet sig til en magtkamp.

Siden kuppet for halvandet år siden har Sudan været ledet af et råd bestående af generaler.

I centrum står general Abdel Fattah al-Burhan, der leder hæren og er de facto-præsident, og general Mohamed Hamdan Dagalo, bedre kendt som Hemedti, som leder RSF.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter